Hlavní obsah

Karlovarský kraj dal restaurovat Egerlandská kamna

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vzácná Egerlandská kamna s národopisnými motivy z Poohří, která vytvořil krásenský výtvarník Willi Russ, opustila v únoru své dosavadní místo na chebském hradě a byla převezena po částech do Prahy, kde je nyní opravují.

Článek

V únoru letošního roku byl dokončen restaurátorský průzkum kamen a zpracován záměr na odbornou demontáž, následné restaurování a opětovnou stavbu uměleckého díla.

„Stále probíhá odstraňování malty. Restaurátoři využili teplého počasí a rozřezávali betonovou zálivku venku většími bruskami, takže je toho již dost odstraněno. Na ostatní užívají jako obvykle mikrobrusky, oscilační brusky nebo klasickou vrtačku s vidiovými vrtáky a ruční dosekávání. Všechny rovné zadní kachle jsou od výmazů kompletně očištěny, čekají na parní čištění a odsolování,“ popsal restaurátor Michal Raušer. „I přes problémy personální a zejména problémy s přesuny mezi ateliéry v době koronavirové tak restaurování zdárně pokračuje,“ dodal.

Koncem loňského roku vyhrál Karlovarský kraj tříletý spor o kamna. Soudil se tehdy s městem Loket, které si je nárokovalo jako součást sbírek loketského hradu. Zrestaurovaná kamna se vrátí zpět do Chebu.

Reklama

Související témata:

Doporučované