Hlavní obsah

Karlovy Vary vybudovaly komunitní zahradu, zájem předčil očekávání

Foto: Shutterstock, wertinio

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovy Vary připravily pro seniory komunitní zahradu, mohou tam pro sebe pěstovat zeleninu či květiny. Zájem o záhony výrazně předčil očekávání.

Článek

Město proto zvažuje, že podobné komunitní zahrady nechá vybudovat i na jiných místech.

„O zahradu seniorů je zájem obrovský. Přihlásilo se nám asi 120 lidí. My můžeme pojmout jen menší část, asi tak 40. Uvidíme pak, kolik lidí bude skutečně chodit, a popřípadě bychom žadatele "na čekačce“ doplnili. Ale uvažujeme i o tom, že bychom zkusili na příští rok zahradu rozšířit i pro další lokality," uvedla primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová (ANO).

První komunitní zahrada je nyní v Drahovicích a spravuje ji Správa lázeňských parků. Jde o oddělené záhony, které si senioři mohli vybrat a osázet podle vlastního uvážení. Od pondělí do neděle mohou na komunitní zahradu chodit a o své záhony pečovat. Některé jsou i vyvýšené tak, aby o ně mohli pečovat i senioři s omezenou pohyblivostí. Další podobná komunitní zahrada by podle primátorky mohla vzniknout u sídliště Čankovská.

V kraji už před časem zřídilo komunitní zahradu město Cheb a stále ji doplňuje. Kromě záhonů klasických i vyvýšených město v zahradě vybudovalo komunitní pec, v níž si lidé ve spolupráci s místním klubem pekařů mohou upéci vlastní chleba.

Reklama

Související témata:
Komunitní zahrady

Doporučované