Hlavní obsah

Karlovy Vary zpřísní možnost vjezdu do lázeňské zóny

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Karlovy Vary zpřísní režim vjezdu automobilů do lázeňské zóny. Výsuvné sloupky, které brání vjezdu, budou pouštět jen zásobování ve vyhrazený čas, vozy záchranného systému nebo auta v případě havárií.

Článek

Sloupky, které brání vjezdu, byly po dobu nedávného filmového festivalu stažené, aby přes lázeňskou zónu mohla jezdit festivalová auta. „Po vyhodnocení těch průjezdů jsme zjistili, že tam během týdne projelo 7000 vozidel, což je obrovské číslo. A jen 17 procent z toho tvořila auta festivalu, protože jsme měli zaregistrované jejich SPZ. Takže 6500 aut tam nemělo vůbec co dělat,“ popsal náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO).

Podle vedení města se sloupky osvědčily, i když se je často snaží řidiči překonat. Například vjedou do ulice hned za autem, které má oprávnění. Dochází tak často k situaci, kdy zvedající sloupky narazí do auta, čímž vznikají škody na vozidle i na sloupcích.

Dosud mohly hotely využívat speciální SMS, po jejímž zaslání se sloupky spustily a například hoteloví hosté mohli do lázeňské zóny vjet. Jenže číslo SMS se brzy dostalo na veřejnost a lidé ho zneužívali. Hotely by už neměly mít možnost požádat o zvednutí sloupku,

Podle Trtka tak bude po jednání s hoteliéry striktně omezen vjezd jen pro auta zásobování ve vyhrazené době a vozy policie, hasičů nebo záchranné služby.

Vedení města považuje lázeňskou zónu za extrémně důležitou část města, ve které by se měl i s ohledem na specifické klima minimalizovat pohyb aut. Sloupky u Vřídelní kolonády a na Zámeckém vrchu brání fyzicky vjezdu od loňského jara. Počet průjezdů touto oblastí se díky tomu podařilo snížit asi z 2000 zhruba na 300 za den.

Reklama

Související témata:

Doporučované