Hlavní obsah

Katalánští politici u soudu obrátili, snaha o nezávislost byla podle nich jen symbolická

Prokuratura chce vazbu pro sesazený katalánský parlament (video: AP).

 

Reklama

Španělská prokuratura požaduje uvalení vazby na členy sesazeného vedení katalánského parlamentu. To ve čtvrtek vypovídalo před nejvyšším soudem v Madridu. Obvinění tvrdili, že nezávislost schválená parlamentem 27. října má pouze symbolický charakter - a žádnou právní platnost.

Článek

Podle španělských médií prokurátor vyloučil možnost kauce. Politici jsou obviněni ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost španělské autonomní oblasti a hrozí jim až 25 let vězení. Trestného činu se podle prokuratury dopustili mimo jiné tím, že přijali k projednávání v katalánském parlamentu několik dokumentů, které odporují španělské ústavě.

Bývalá předsedkyně parlamentu Carme Forcadellová, stejně jako další členové sesazeného vedení, během soudního výslechu odpovídala i na dotazy prokuratury. Nikdo tak nevyužil svého práva nevypovídat, na rozdíl od osmi bývalých ministrů katalánské vlády, kteří před týdnem před jiným soudem mlčeli. Mimo jiné proto je tehdy soudkyně poslala do vazby.

Před soudem ve čtvrtek postupně vystoupilo i všech pět dalších obviněných členů parlamentního vedení, Lluís María Corominas, Lluís Guinó, Anna Simóvá, Ramona Barrufetová a Joan Josep Nuet.

Podle zdrojů listu El País tvrdili Forcadellová i ostatní, že nezávislost má pouze symbolický charakter a žádnou právní platnost.

Další část jejich výpovědí se nesla ve smířlivém tónu, když například vyjádřili plný respekt k rozhodnutí Madridu aktivovat ústavní článek 155 a převzít kontrolu nad Katalánskem. Podle deníku La Vanguardia by mohlo politiky před vazbou zachránit i to, že se ve výpovědích distancovali od snahy o vyhlášení nezávislého Katalánska.

Soud zřejmě zakáže politikům opustit zemi a nařídí jim pravidelně se hlásit. Už nyní jsou od minulého týdne pod policejním dohledem, který spočívá mimo jiné v tom, že musejí být kdykoli k dispozici na telefonu.

Podporu obviněným vyjádřil z Bruselu katalánský expremiér Carles Puigdemont. V dopise oznámil, že vytvořil „stabilní strukturu”, která má podle něj koordinovat akce exilové vlády. Jejich cílem je vítězství separatistů v prosincových volbách a osvobození „politických vězňů”.

Reklama

Související témata:

Doporučované