Hlavní obsah

Katalánští poslanci se chtějí sejít i přes zákaz ústavního soudu

Na úterním setkání katalánského parlamentu by se měla projednávat budoucnost regionuVideo: AP, Ruptly

 

Reklama

Většina v katalánském parlamentu se chce sejít i navzdory zákazu ústavního soudu. Proti setkání jsou opoziční socialisté, kteří po ústavním soudu chtěli, aby zasáhl.

Článek

Katalánský parlament se sejde navzdory zákazu ústavního soudu. Původně mělo k jednání dojít v pondělí. Premiér Carles Puigdemont ale požádal, zda by mohl poslance informovat o aktuální politické situaci v úterý. Parlamentní mluvčí jeho žádosti vyhověla, uvedla agentura Reuters. Už v pátek od 15:30 budou katalánští poslanci rozhodovat o harmonogramu premiérova vystoupení.

Na pondělní schůzi se očekávalo vyjádření zákonodárců k vyhlášení nezávislosti Katalánska na základě výsledků kontroverzního referenda z 1. října. Španělský ústavní soud ve čtvrtek plánovanou schůzi pozastavil a pohrozil poslancům trestním stíháním. Šéf katalánské diplomacie Raül Romeva ale v pátek ráno stanici BBC řekl, že schůze se konat bude a že poslanci se k otázce nezávislosti vyjádří.

Než bude moci katalánský parlament projednat případný návrh na vyhlášení nezávislosti, musí premiér Puigdemont poslancům oficiálně sdělit výsledky referenda. Tento bod nicméně Puigdemontova žádost adresovaná parlamentu nezmiňuje. Regionální vláda už krátce po referendu oznámila, že v plebiscitu, jehož se zúčastnilo 42 procent voličů, podpořilo odtržení od Španělska 90 procent zúčastněných. Všechny hlasy budou podle Puigdemonta sečteny až o nadcházejícím víkendu.

Katalánská vláda se podle listu El País snaží získat čas, zřejmě i kvůli neshodám, které podle médií panují mezi dvěma separatistickými stranami katalánského parlamentu. Právě opoziční socialisté totiž iniciovali zásah ústavního soudu. Ten upozornil, že jakékoli rozhodnutí katalánského zákonodárného sboru na pozastavené schůzi bude neplatné.

Reklama

Související témata:

Doporučované