Hlavní obsah

Více než 760 zraněných a zabavené volební urny. Katalánsko hlasovalo o nezávislosti

Katalánsko čeká na výsledky referenda o nezávislostiVideo: AP

 

Reklama

Policie podle svědků či záběrů zveřejněných na internetu použila obušky a gumovou munici, která je přitom v Katalánsku zvláštním zákonem zakázána.

Článek

V Katalánsku se v neděli uskutečnilo referendum o nezávislosti autonomní oblasti na Španělsku, jehož výsledek zatím není k dispozici. Hlasování se uskutečnilo navzdory odporu centrální madridské vlády a provázelo ho násilí, když se španělské pořádkové síly střetly s Katalánci. Katalánské vládní zdroje hovoří o více než 760 zraněných a tvrdí, že Madrid se bude zodpovídat před mezinárodním soudem. Násilnosti odsoudila řada zahraničních politiků.

Hlasování, které zakázal španělský ústavní soud, bránila španělská civilní garda i policie blokováním některých volebních místností a zabavováním hlasovacích uren a lístků. Naopak katalánští policisté projevovali zdrženlivost a lidé na mnoha místech nakonec mohli svůj hlas odevzdat. Mluvčí katalánské regionální vlády Jordi Turull řekl, že se hlasovalo v 96 procentech volebních středisek.

Policie podle svědků či záběrů zveřejněných na internetu použila obušky a gumovou munici, která je přitom v Katalánsku zvláštním zákonem zakázána. Policie tvrdí, že zatkla nejméně tři lidi, včetně jedné nezletilé osoby, a to za neuposlechnutí příkazu odejít a za napadení úřední osoby.

Na sociálních sítích Katalánci umístili množství fotografií a videí ukazujících lidi zakrvácené po policejním zákroku. K vidění byly i dramatické záběry, na kterých policisté rozbíjejí dveře volebních místností, v nichž pak násilím členům volebních komisí odebírají voličské seznamy a urny s hlasovacími lístky.

Španělský premiér Mariano Rajoy prohlásil, že policie zakročila pevně a s klidem a že bylo zajištěno právo. „Dnes se žádné referendum nekonalo,” uvedl premiér.

Neoprávněný, nepřiměřený, bezohledný. Puigdemont kritizuje postup vlády

Katalánský premiér Carles Puigdemont označil postup policie za „neoprávněný, nepřiměřený a bezohledný”. Stejně jako mnoho dalších Katalánců, ani Puigdemont kvůli policejnímu zásahu nemohl hlasovat ve „své” volební místnosti v obci Sant Julia de Ramis, ale učinil tak v nedaleké vesnici. Počínání policie podle něj poskytlo světu „úděsný obraz Španělska”.

Španělská vláda tvrdí, že prvotním úkolem policistů bylo zabavovat volební materiály, nikoli útočit na občany. „Byli jsme přinuceni k něčemu, co jsme nechtěli,” řekl zástupce centrální vlády v Katalánsku Enric Millo.

Zájem o účast v referendu byl značný, v mnoha městech a vesnicích stáli lidé dlouhé fronty. Španělským bezpečnostním složkám se však částečně podařilo vyřadit z provozu systémy sčítání hlasů a odpojit mnohá hlasovací místa od internetu.

Reklama

Doporučované