Hlavní obsah

Katar v rámci příprav na fotbalové MS otevřel nové metro

Katar v rámci příprav na fotbalové MS otevřel nové metro.Video: Adam Ryšánek, AP

 

Reklama

V rámci příprav na mistrovství světa ve fotbale 2022 se v Dauhá, hlavním městě Kataru, ve středu ráno veřejnosti otevřela první ze tří naplánovaných tras samořízeného metra. Prozatím bylo do provozu uvedeno 13 stanic z 18.

Článek

Nově otevřená červená linka metra spojuje hlavní město Dauhá s jižněji položeným městem al-Wakrah. Do roku 2020 by v zemi mělo být 75 nových vlaků operujících na 37 stanicích a dvě další linky metra – zelená a zlatá. Moderní japonské vlaky bez řidičů dosahují rychlostí 80 až 100 kilometrů za hodinu a jsou rozděleny do tří sekcí – standardní, rodinné a zlaté. Jednotlivá jízdenka ve standardní sekci stojí 2 riály (12 Kč), zlatou sekcí se dá projet za 10 riálů (60 Kč).

„Jde o jeden z katarských megalomanských projektů, ale není to jenom projekt k otevření, jde o nový způsob transportu po celé zemi,‘‘ řekl webu Al-Jazeera Abdullá al-Mawlawi, tiskový mluvčí společnosti Qatar Rail.

V hlavním městě Dauhá a jeho přiléhlem okolí rostou luxusní čtvrti, hotely, desítky kilometrů silnic a dálnic a také 8 nových fotbalových stadionů. První stadion, postavený právě ve městě al-Wakrah, byl dokončen minulý týden, už tři roky před mistrovstvím. Panují však obavy, zda bude země s populací bezmála tří milionů i s nově postavenou infrastrukturou schopna pojmout tolik fanoušků, kolik turnaj každoročně přiláká. Odhaduje se, že šampionát vyjde Katar až na 100 miliard dolarů.

Pořadatelská mise Kataru se ale již od začátku potýká s problémy. Kromě podezření z úplatkářství při volbě pořadatele v Kataru pravděpodobně dochází k porušování lidských práv pracovníků na stavbě stadionů – často migrantů z Nepálu, Filipín nebo Indie. Půjde o první MS ve fotbale konající se v arabské zemi a zároveň první šampionát, který se bude konat mimo běžný termín mezi červnem a červencem. Kvůli vysokým teplotám, které v Kataru panují v letních měsících, se mistrovství odehraje mezi listopadem a prosincem.

Reklama

Doporučované