Hlavní obsah

Katařané panikaří kvůli diplomatické roztržce. Obávají se izolace země a skupují zásoby

Katařané vykupují obchody. Zásobují se pro případnou izolaci země. (Video: Ruptly/AP) Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Obyvatelé Kataru začali panikařit po diplomatické roztržce své země s dalšími arabskými státy.

Článek

Lidé vykupují obchody s potravinami i dalším spotřebním zbožím. Záběry ze sociálních sítí ukazují v řadě míst prázdné regály.

Katar je závislý z 80 % na importu potravin od svých sousedů v Perském zálivu. Saúdská Arábie, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty přerušily všechny svoje dopravní spoje s Katarem a rovněž uzavřely svá letiště, přístavy a pozemní cesty pro katarské linky.

Arabské země také přerušily diplomatické vztahy s Katarem, který obvinily z podpory terorismu a destabilizace bezpečnosti v regionu. Toho se podle nich Katar dopouští prostřednictvím své satelitní televize Al-Džazíra, která vysílá v několika jazycích do celého světa.

Rijád jako první zavřel kanceláře této stanice a odebral jí příslušnou licenci. Katarské ministerstvo zahraničí si v první reakci stěžovalo, že čelí nepřátelské kampani, která je založena na lžích a vykonstruovaných zprávách.

Do problému se dostala mimo jiné letecká společnost Qatar Airways, pro kterou sousední státy uzavřely svůj vzdušný prostor. Aerolinky proto musí pro lety do Evropy a Severní Ameriky používat delší trasy. Saúdská Arábie Qatar Airways už zrušila licenci a nařídila ji, aby uzavřela své kanceláře v zemi.

Katar slíbil, že proti arabským zemím nepoužije odvetná opatření. Do vyřešení sporu se zapojilo Turecko a Kuvajt. Spojené státy i Rusko vyjádřily přesvědčení, že konflikt neovlivní společný boj proti terorismu. Kvůli sporu zakolísaly v pondělí ceny ropy a vznikly obavy, že roztržka přinese obchodní ztráty v řádu miliard dolarů.

Reklama

Doporučované