Hlavní obsah

Kataru už MS nevezmou a dalším aspirantem bude Čína, tvrdí Řepka. Ví též, jak to bude dál s ofsajdem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se na rozhovor s generálním sekretářem FAČR Rudolfem Řepkou.Video: Luděk Mádl

 

Kandidatura USA, Mexika a Kanady na pořádání MS 2026 nabídla mnohem větší ekonomický výnos než marocká varianta.

Článek

Pod vedením Gianniho Infantina zavládla ve FIFA ve srovnání s blatterovskou érou mnohem otevřenější atmosféra, míní Rudolf Řepka, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

Právě směrem k FAČR se to konkrétně projevuje i otevřenější dlaní Mezinárodní fotbalové asociace (FIFA). „Zatímco v blatterovské éře jsme dostávali na čtyřleté období zhruba 1 milion dolarů, teď jde přibližně o pětinásobek,“ poznamenal Řepka.

Větší transparentnost FIFA se podle něj odrazila i v procesu volby pořadatele MS 2026. „Poprvé v historii vybíral vítěznou kandidaturu celý kongres, tedy 211 členských asociací, a nikoli jen úzká skupina lidí ve výkonném výboru FIFA, jak tomu bylo dříve,“ podotkl.

Hlasování proběhlo veřejně a je tedy známo, kdo byl pro variantu USA, Kanada, Mexiko a kdo dal přednost kandidatuře marocké.

Ostatně podívejte se sami, rozklikněte odkaz v tomto tweetu:

Fotbalová asociace ČR byla pro severoamerickou kandidaturu. „V našich očích rozhodla rozvinutá infrastruktura. A také příslib komerčního výnosu 11 miliard dolarů. Maročané slibovali jen 5 miliard,“ vysvětlil Řepka.

Jisté je, že na MS 2026 v Severní Americe bude startovat už 48 týmů namísto současných 32. Ale rozšíření turnaje může teoreticky přijít už o 4 roky dříve. „Jihoamerická konfederace vyzvala FIFA, ať prostuduje možnost, zda by se 48 účastníků nemohlo sejít už na MS 2022 v Kataru,“ zmínil Řepka.

Právě katarské pořadatelství bylo mnohým v uplynulých letech trnem v oku. Malá země bez fotbalové tradice uspořádá turnaj v termínu listopad - prosinec, který nevyhovuje velkým ligám. Navíc se velmi hlasitě hovořilo o tom, že právě katarský úspěch u Blatterovy fotbalové exekutivy výrazně podpořila korupce.

„Nedokážu si představit, že by se MS 2022 v Kataru nehrálo,“ odmítl už Řepka dohady o případných změnách.

Už dnes se spekuluje o pořadateli MS 2030. Hlásí se o něj Uruguay spolu s Argentinou, kandidaturu zvažuje Anglie. „Velkým zájemcem bude dozajista Čína, nelze vyloučit šestou kandidaturu Maroka, zájem Austrálie, případně někoho z Evropy. Mně osobně by se líbila kandidatura celé Velké Británie, třeba i včetně Irska,“ nabídl Řepka další možnost.

Kdy se podaří sladit pohled FIFA a UEFA na videorozhodčího a zapojit ho třeba do zápasů Ligy mistrů? A jak to dopadne s nápady Marka van Bastena, šéfa technické komise FIFA, jako zrušit ofsajd, zavést místo penalt nájezdy nebo posílat fotbalisty na trestnou lavici? Dozvíte se ve videu nad tímto článkem.

Související témata:

Doporučované