Hlavní obsah

Venezuela zatkla novináře za údajnou přípravu atentátu na prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Venezuelský autoritářský vůdce Nicolás Maduro v minulosti tvrdil, že na něj opozice chystá atentát.

Reklama

Opozičního aktivistu a novináře Carlose Rojase zadržely venezuelské úřady kvůli spoluúčasti na údajném atentátu. Opozice se dožaduje informací o místě, kde ho uvěznili.

Článek

Přední opoziční aktivista a novinář Carlos Rojas byl zadržen venezuelskými úřady. Ty ho viní z podílu na plánování atentátu na prezidenta Nicoláse Madura. Podle opozice se jedná o únos, dožaduje se tedy zveřejnění místa, kde je Rojas držen.

Novinář se do rukou úřadů dostal v pondělí. Autoritářský vůdce Maduro v minulosti několikrát bez důkazů tvrdil, že na něj opozice chystá atentát. Poslední pokus úřady údajně překazily 25. března během jeho projevu v rámci prezidentské kampaně. Policie zadržela dva členy opoziční skupiny vedené Mariou Corinou Machadovou.

Generální prokurátor Tarek Saab na síti X napsal, že Rojas byl zadržen jako „podněcovatel a zajišťovatel logistiky“ při březnovém atentátu. Opoziční organizace Provea vyzvala k Rojasovu okamžitému propuštění: „Perzekuce ve Venezuele narůstá, dva muži v černém unesli místního aktivistu a novináře.“

Současný prezident Maduro usiluje již o třetí mandát, díky kterému by u moci vydržel 18 let. Opozice jej viní z potlačování práv obyvatel a toho, že jí brání postavit v červencových prezidentských volbách konkurenceschopného kandidáta.

Reklama

Doporučované