Hlavní obsah

Kavárny na pražské Letné mají houpačky i magické zahrádky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Eliška Nováková

Zelená zahrádka Café Tvaroh.

Reklama

Snad nikde jinde v Praze není tak pestrý gastronomický výběr jako na Letné. Je tu všechno od jídelny po argentinskou pekárnu. I nabídka kaváren je tu pestrá. Podívejte se, do kterých se vyplatí zavítat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Letná není žádnou oficiální pražskou čtvrtí. Je to kopec na pomezí katastrálních území Holešovice a Bubeneč. A tak lze polemizovat o tom, kde Letná začíná a končí. V tomto článku autorka zúžila výběr kaváren do pásu, který se rozprostírá mezi oborou Stromovka a Letenskými sady.

Kavárny v Praze

Seznam Zprávy připravily kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější pražské kavárny.

Café Tvaroh

Foto: Eliška Nováková

Pokojovky, kam se podíváš.

Kavárna s bistrem, která vás nadchne příjemnou atmosférou. Najdete ji v klidné ulici, která vede z Letenského náměstí k horní části Stromovky. Interiér s retro nádechem a spoustou pokojových květin působí na první pohled pohodlně. A kromě výborné kávy tu v menu najdete i neotřelou nabídku jídel. Je libo heřmánkové lívance nebo ramen kaši?

V létě navíc kavárna dominuje jednou z nejkrásnějších pražských zahrádek. Nachází se ve vnitrobloku, takže je tu klid. Je prostorná, takže se sem nebojíte zavítat třeba s kočárkem nebo se psem. A je tu také spousta zeleně a stínu, který přijde vhod v parných dnech.

  • Adresa: Šmeralova 272/22

Kavárna Pod Lipami

I pár kroků od rušné křižovatky se dá najít překvapivě klidné útočiště. Pod vzrostlými lípami v ulici Čechova jedno takové je. Kavárna patří do sítě kaváren mamacoffee, takže na mlýnku tu najdete její kávu a oproti několika jiným pobočkám této značky i výborné snídaně a denní polévku. Obzvlášť kynuté lívance jsou tu vyhlášené.

Interiér kavárny je jednoduchý, přírodní, nerušivý. Návštěva kavárny se vyplatí ale zejména v létě, kdy je před podnikem příjemná zahrádka.

  • Adresa: Čechova 310 /1

Cukrárna Alchymista

Foto: archiv Cukrárny Alchymista

Prvorepublikový nádech Cukrárny Alchymista.

Projít dveřmi této cukrárny je jako vstoupit do jiného světa. Dřevěné obložení stěn, piano, atmosféra prvorepublikového salonku a někdy i upřený pohled dvou rodinných koček Jupitera a Gaii. Podobné místo, jako je tohle, rozhodně nenajdete. Je to taková letenská Narnie.

Své místo na gastronomické scéně má kavárna dlouho - už od roku 1998. Alchymistovo kouzlo přesto zůstává silné a nabídkou jde stále s dobou. Majitelka Patricie peče originální výtečné dorty, které lákají z vitríny přímo naproti vstupním dveřím. Nezapomíná ani na veganské nebo bezlepkové varianty. Její manžel Petr zase vévodí kávě. Celou alchymii pak dotváří nádherná zahrádka plná zeleně, která požitek ještě umocní.

  • Adresa: Jana Zajíce 975/7

Dos Mundos Café

Foto: Cyril Gaja

V Dos Mundos vám příběh kávového zrna vysvětlí rovnou na zdi.

Letenskou kavárnu stejnojmenné pražské pražírny Dos Mundos nepřehlédnete. Za jejím oknem ihned zaujmou zákazníci, kteří se s šálkem v ruce pohupují na dvou červených houpačkách. Pokud zavítáte dovnitř, ocitnete se ve světlém prostoru s prvky dřeva a výraznou malbou, která popisuje cestu kávy od zrnka po šálek.

A o kávu tu jde především. Na výběr tady dostanete ze dvou čerstvě upražených druhů, ke kterým vám obsluha ráda popíše jejich charakteristiku. K tomu si už stačí vybrat dort nebo sladké pečivo z aktuální nabídky ve výloze a hurá si připomenout dětství na houpačku.

  • Adresa: Milady Horákové 38

Café Letka

Tato malá kavárna s výhledem na Národní technické muzeum a jeho střešní letadlo je na Letné už zavedený podnik. Ono letadlo má sice v logu, ale uvnitř najdete spíš bohémský styl než technickou strohost. Ihned vás zaujme obrovské růžové zrcadlo a skleněný zdobený lustr ve stylu art deco. V kombinaci s oprýskanými stěnami a stoly tu působí zvláštně, ale zároveň se to k sobě prostě hodí.

V Letce se specializují zejména na ranní a večerní radosti. Od brzkého rána až do 14 hodin si tu můžete dopřát výborný brunch. Přes odpoledne se tu atmosféra změní na bar a do pozdních večerních hodin tu můžete posedět nad vínem, pivem z minipivovaru a hlavně koktejly. A vítaní jsou tu i psí společníci.

  • Adresa: Letohradská 44

Café Lajka

Foto: Tomáš Vodňanský, Pivovar a café Lajka

Kavárna, která se transformovala v pivovar.

Prostorná studentská kavárna, která potěší nejen dobrou kávou, ale také vlastním pivem. V suterénu si totiž postupem času zřídila svůj vlastní minipivovar. Stejně jako název podniku, tak i jména jeho piv vzdávají hold zvířatům využitým v rámci vesmírných závodů v období studené války.

Prostředí si udržuje díky klasickým tonetkám více kavárenský ráz. A i když teď více sází na pivo, svou nabídkou nápojů i jídel zahraje do noty skoro každému - doporučujeme vyzkoušet místní hot dog. Místo je ideální i na početnější setkání a oslavy, k dispozici je tu totiž velký salonek. Vítané jsou také děti, pro které je tu dětský koutek.

  • Adresa: U Akademie 11

Kafe Omylem

Tento designový espresso bar se sice orientuje hlavně na kávu s sebou, prostředí je ale tak příjemné, že se vám bude chtít zastavit se tu aspoň na chvilku. Už z ulice vás láká červenožlutá vývěska s velkým nápisem KÁ-VA. Uvnitř pak najdete interiér inspirovaný bruselským Expo 58 s pár místy k sezení a za kávovarem milé baristy. Vždy tu nabízí i něco sladkého k zakousnutí, limonádu a několik druhů zrnkové výběrové kávy k zakoupení.

  • Adresa: Milady Horákové 817/48

Mezi další oblíbené a stylové kavárny na Letné patří třeba Pilot Cafe, Kavárna Letná nebo 25,2 rpm. Chybí vám ve výčtu nějaké letenské místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Reklama

Doporučované