Hlavní obsah

Pražský Karlín hýří poutavými podniky. Kávu dostanete od zvukaře i blogerů

Foto: Archiv EMA Espresso Bar

Baristi v Ema Espresso Baru připravují různé sezónní kávové nápoje.

Reklama

Pražský Karlín se během let vyprofiloval z ušmudlané části města na atraktivní a pulzující čtvrť. Do velké míry za to vděčí kavárnám a gastro podnikům, které tu vyrostly po povodních. Těchto devět míst stojí za to navštívit.

Článek

Kavárny v Praze

Seznam Zprávy připravily kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější pražské kavárny.

Můj šálek kávy

Foto: Archiv společnosti doubleshot

Tady vám připraví ten váš šálek kávy.

Tento podnik platí za kavárenskou módní ikonu. Je to první kavárna pražské pražírny doubleshot, která u nás platí za průkopníka výběrové kávy se zárukou země původu. Pro ty, kdo chtějí zjistit, jaký je ten jejich oblíbený šálek kávy, má kavárna na menu kávovou degustaci. Na kávovém lístku nabízí i řadu specialit jako London Fog (káva s čajem earl gray a mlékem) nebo Espresso tonic.

Vedle kávy, která je tu v hlavní roli, tu dostanete i výtečné snídaně, dezerty a větší jídla v průběhu dne. Obvykle je tu velmi rušno, a tak neuškodí si zarezervovat stůl. Rezervaci lze nicméně provést jen na všední den, na svátky a víkendy je kavárna nepřijímá.

  • Adresa: Křižíkova 105

Bistro proti proudu

Foto: bistro PROTI PROUDU

Interiér bistra odkazuje na Františka Křižíka.

Příjemné bistro majitele Davida Konečného vzdává hold historii pražské čtvrti, ve které ho najdete. Název i interiér odkazují na vynálezce a elektrotechnika Františka Křižíka, který měl v Karlíně na sklonku 19. století své závody. V podniku si ihned všimnete kabelů a vypínačů na stěně a několika černých lamp visících ze stropu.

Za masivním kovovým barem s velkým nápisem „In coffee we trust“ (v překladu „v kávu věříme) pak vždy najdete milou a usměvavou obsluhu, která péči o své zákazníky léta zvládá na jedničku. Na návštěvu tohoto podniku není nikdy špatná doba. Ať už míříte jen na kávu a dort, na snídani, na rychlý oběd, nebo na skleničku. Navíc tu zákazníci dostanou na výběr ze světle a tmavě pražené kávy.

  • Adresa: Březinova 22/471

Etapa

Foto: Bistro Etapa

Na stůl plný lákadel narazí návštěvníci hned u vchodu do Etapy.

Krém z čokolády a dýně, meruňky v míchaných vajíčkách nebo salsa z kadeřávku. V Etapě se návštěvníkům otevírají zajímavé a nepoznané chutě, a to ve všem, co nabízí. Heslem tohoto útulného rodinného bistra je „nedělní brunch každý den“. Kromě celodenních snídaní je základem místního menu výtečný, na místě pečený celozrnný chléb. Dobrá káva je samozřejmostí.

Za Etapou stojí manželská dvojice úspěšných foodblogerů Petr a Gábi Ogurčákovi. Právě díky jejich blogu a sociálním sítím byl podnik vyhledávaným místem okamžitě a přežil i covidové uzávěry, které přišly jen pár týdnů po otevření bistra.

  • Adresa: Urxova 479/6

Pekárna Praktika

Tohle místo je pekárna, kavárna a mlýn v jednom. Na všechny své pečené lahůdky od chleba po koblihy si totiž Praktika mele vlastní mouku. Tu si navíc zákazníci mohou odnést i domů. Kdo si k dobré kávě dává nejraději čerstvé pečivo, je to místo pro něj.

Nabídka slaného i sladkého pečiva se často mění, ale pokud bude v nabídce například místní croissant s kimchi nebo kobliha plněná vanilkovým krémem, rozhodně neváhejte. Posezení je tu příjemné a personál milý, sám majitel a pekař Tomáš Solák vám o své práci jistě rád poví víc, pokud bude mít zrovna chvilku.

  • Adresa: Sokolovská 6/85

Ema Espresso Bar

Foto: Alexandra Timpau

Ema Espresso Bar těsně před otevřením v roce 2020.

Nejmladší pobočka rodiny podniků kavárníka Kamila Skrbka neslevuje ze své vysoce postavené laťky jak v oblasti nabízené kávy a pečiva, tak i designu interiéru. Podobně jako Ema na Florenci a Alf & Bet na Palmovce je to světlý a vzdušný prostor s minimalistickým nábytkem.

V Karlínské Emě zaujmou hlavně luxferové stěny za barem a velký červený mural na zdi, který odkazuje na historii budovy, ve které se dříve nacházelo ředitelství podniku ČKD Dukla. Za ochutnání tu stojí nejen káva, ale třeba i pořádné sendviče z vlastního chleba.

  • Adresa: Thámova 13 (vstup z ulice Křižíkova)

Kafe Karlín

Výtečná káva v rychlém provedení je doména tohoto espresso baru. Chytrá lokalita přímo u tramvajové zastávky láká zejména čekající cestující. Na krátký pokec s baristy se sem vracejí ale i štamgasti. Kávové nápoje tu totiž připravují opravdu s láskou. Kromě nich Kafe Karlín nabízí i něco sladkého k zakousnutí.

Že se tu ale dlouho nezdržíte napovídá i interiér. K posezení tu jsou jen dvě rohové sedačky kolem kulatého stolku a v teplých dnech ještě lavička před kavárnou. Také podlaha podniku vypadá, jako byste vůbec nesešli z chodníku. Jen vzít kafe a v klidu pokračovat dál.

  • Adresa: Sokolovská 46/51

Kavárna Bazén

Kasárny Karlín, které se z vojenského areálu proměnily před pár lety v kulturní centrum, stojí za to navštívit z mnoha důvodů. Jedním z nich je i místní kavárna na místě armád­ního bazénu. Ta funguje celoročně a často se tu konají přednášky, koncerty a jiné akce. Nedávno navíc prošel prostor rekonstrukcí. Modrá kachličková podlaha zůstala, ale vše ostatní dostalo svěží nový kabát.

Nabídka v Bazénu také není k zahození. Výběrová káva, pivo z Kročehlav a různé dobroty od polévek přes nak­ládaný her­melín až po veganské pomazánky a wrapy. Pořádají se tu i víkendové brunche.

  • Adresa: Prvního pluku 20/2

Kafe Garáž

Do Garáže zákazníky láká káva a taky muzika. Malý podnik přímo u Žižkovského tunelu totiž vede zvukař a hudebník Ben Neven, který tu na gramofonu pouští svou rozsáhlou sbírku vinylových desek. Reproduktory má i u vstupních dveří, takže je hudba často slyšet na ulici.

Místo připomíná tátovu (nebo možná dědovu) garáž, ve které bylo místo na všechny možné koníčky. Na stěně visí staré kolo nebo ruční dřevorubecká pila. A je tu útulno. S dobrou kávou, kterou dostanete do retro hrníčků, se můžete posadit na pár místech uvnitř, třeba u starého šicího stroje, anebo venku na lavičku. A zaposlouchat se třeba do Johnnyho Cashe.

  • Adresa: Thámova 2

Riders Coffee

Pokud Karlínem projíždíte po cyklostezce u řeky, Riders Coffee je ideální místo, kde se zastavit. Příjemné posezení venku i uvnitř a klidná atmosféra. Na své si tu přijdou příznivci tmavě pražené kávy. Vlajkovou lodí je tu italská káva Bianco, na druhém mlýnku ale nabízí ještě výběrovou kávu z malé pražírny podle aktuální nabídky.

Znavené cyklisty či běžce určitě potěší i zmrzlina v nabídce - tedy alespoň v teplých měsících. Celoročně je tu ve vitríně řada slaných i sladkých dobrot. V nabídce často bývají i bezlepkové a veganské možnosti.

  • Adresa: Za Karlínským přístavem 683/8

Mezi další oblíbené a stylové kavárny v Karlíně patří třeba Grounds, Loft Cafe, Ye’s kafe&wine nebo Ô-mai Coffee&Brunch. Chybí vám ve výčtu nějaké karlínské místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Reklama

Související témata:

Doporučované