Hlavní obsah

Na kafe do lodního kontejneru i galerie. Vítejte v pražských Holešovicích

Foto: Archiv Bistro 8

Bistro 8 je v Holešovicích zavedeným podnikem, otevřelo v roce 2012.

Pražské Holešovice bývaly dělnickou čtvrtí, dnes jsou plné galerií, muzeí a také kaváren. Ty často vrátily život opuštěným budovám a zapadlým uličkám. Kdo sem zavítá za dobrou gastronomií, má z čeho vybírat.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Holešovicích se zajímavých a stylových kaváren nachází tolik, že jsme je popsali rovnou ve dvou textech. Některé podniky tak najdete v článku o podnicích na Letné.

Kavárny v Praze

Seznam Zprávy připravily kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější pražské kavárny.

Cafe Hrnek

Tuto kavárnu můžete na ulici velmi snadno přehlédnout. Dovnitř vás totiž nezvou žádné cedule, ale jen čerstvě upečené dobroty za oknem a velký věnec ze sušených květin. Nevejít do těch bílých dveří by ale byla škoda. Na cibulákovém porcelánu tu totiž servírují rafinovaná jídla a výbornou kávu.

Dvojice majitelů ráda experimentuje a vytváří pokrmy od píky. Domácí koláče jsou samozřejmostí pro spoustu podniků, ale tady si dělají i vlastní toastový chléb, miso pastu nebo sójovou omáčku.

Hrnek je perfektní místo, kam zavítat na zajímavou snídani, kterou zde servírují až do tří hodin odpoledne. Stálou nabídku pak každou sobotu a neděli kavárna obohacuje o víkendový speciál. Pokud neulovíte ten, stavte se aspoň na vyhlášený skořicový šnek.

  • Adresa: Veletržní 839/49

Vnitroblock

Foto: Archiv Vnitroblock

Na nepřehlédnutelný gauč se posadí najednou i osm lidí.

Tohle není jen kavárna. Je to také obchod s oblečením, galerie, taneční studio, malé kino, součástí jsou i přidružené prostory, kde se konají veřejné i soukromé akce, a najdete zde také palírnu. Je to takové malé město, ve kterém se stále něco děje. Vnitroblock prostě vybízí k návštěvě pod jakoukoliv záminkou široké spektrum obyvatel nejen z Prahy.

Dnes už je to zavedený a známý podnik v oživeném industriálním prostoru. Každá návštěva tohoto místa může být jiná, ale vždy tu dostanete dobrou kávu, drinky a také něco na zub. A jelikož zde jsou zakomponována i různá zákoutí, najdete se klidný kout na čtení, ale i větší stůl nebo rovnou gauč pro skupinu kamarádů.

  • Adresa: Tusarova 791/31

Kontejner

Pozor, název této kavárny je doslovný. Prostor tohoto podniku na Ortenově náměstí je totiž tvořen třemi černými lodními kontejnery – dva slouží jako základna a jeden je šikmo posazený na ně. Díky tomu se dá posedět nejen uvnitř a před kavárnou, ale také na terase v patře. Za své provedení, kterým odkazuje na průmyslovou historii Holešovic spojenou s lodním přístavem, získala kavárna také architektonickou cenu.

Netradiční prostředí pak doplňuje výběrová káva z liberecké pražírny Nordbeans a vitrína plná ​​sladkých i slaných dobrot domácí výroby. O všedních dnech je možné sem zavítat i na brunch, za vyzkoušení stojí například takzvané muffin vejce.

  • Adresa: Ortenovo náměstí 169

Kolektor

V přízemí Národní galerie v budově Veletržního paláce se nachází holešovická klasika. Její velkolepý světlý prostor jí lze jen závidět – i když je tu plno, dostanete svou porci soukromí. Minimalistický nábytek vše jen podtrhává a nechává vyniknout přednosti interiéru. Do Kolektoru chodí lidé pracovat, učit se, ale často i s dětmi. Místo je tu totiž pro všechny, a atmosféra je tu proto vždy živá a osvěžující.

Kavárna je bez obsluhy, objednat si musíte u dlouhého modrého baru. To by vás ale nemělo odradit, abyste vyzkoušeli menu. Ke kávě na snídani třeba Ham & Egg na chlebu či francouzský toast. Večer si zas můžete zpříjemnit zajímavými alkoholickými koktejly, kde najdete i lanýžový med nebo fíkovou marmeládu.

  • Adresa: Dukelských Hrdinů 530/47

Osada

Útočiště pro kávové nadšence i profesionály. Kavárnu Osada totiž založili hlavní barista z gastronomické sítě Ambiente a jeho kolegové. Bezchybná káva je tu tedy výsadou, místní vlajkovou pražírnou je liberecká Nordbeans.

Není to ale jen o ní. Osada si lisuje vlastní šťávy z ovoce i zeleniny, peče vlastní sladkosti a vyrábí různé delikatesy od kvašené zeleniny po vlastní vaječňák. Ty spolu s dalšími produkty od různých výrobců nabízí v lednicích a regálech také ke koupi domů.

Osada je navíc domovem i pro dobré jídlo. Návštěvníci se tu nají po celý den, nabízí výborné snídaně, obědy i večeře. Návštěvu doporučujeme hlavně při dobrém počasí, podnik totiž disponuje příjemným a početným sezením ve vnitrobloku.

  • Adresa: Osadní 35

Bistro 8

Foto: Archiv Bistro 8

Bistro 8 pozvedlo jednu ze zapadlých holešovických ulic.

Bistro 8 má napůl atmosféru jídelny a napůl babiččiny provoněné kuchyně. Jídelny proto, že místo funguje bez obsluhy a dáte si tu jídla pro jakoukoliv část dne. Barový pult nicméně přetéká čerstvými domácími buchtami, slanými i sladkými koláči, štrúdly, šneky a dalšími lahůdkami. Jídlo ze stálého či obědového menu také dostanete krásně naservírované, ozdobené zeleninou nebo bylinkami na krásných retro talířích – to máte pocit, že jste u babičky na prázdninách.

Dříve bylo proslulou položkou na stálém menu takzvané „vepřo knedlo do ruky“. Dnes Bistro 8 láká třeba na turecké vejce nebo sýrové krokety. Podnik se nachází v klidné ulici a v sezoně má pár stolů i venku.

  • Adresa: Veverkova 8

Kafe Na Zastávce

Foto: Kafe Na Zastávce

Pro rychlou kávu a úsměv do Kafe Na Zastávce.

I Holešovice mají svůj chytře umístěný espresso bar pro rychlou kávu s sebou. Název malé kavárny mluví za vše, najdete ji přímo u frekventované tramvajové a autobusové zastávky Maniny. Většina zákazníků si tu vezme hlavně kávu a sladkou drobnost s sebou, zdržet se tu ale dá i na barových židlích u pultu.

Málo prostoru tu dohánějí přístupem baristů, kteří jsou vždy připraveni vám zlepšit den. Na mlýnku mají výběrovou kávu z pražírny Coffee Source a v lednici limonády vlastní výroby.

  • Adresa: Dělnická 1151/57

Acid Coffee

Ve dvoře mezi dvěma galeriemi Centra pro současné umění najdete velmi současnou kavárnu. Je svěží, svá a plná taneční a elektronické hudby – pořádá pravidelné hudební seance. Každou první středu v měsíci se tu například koná živý synth jam.

Řada hostů sem však chodí i pracovat. Vnitřek kavárny totiž připomíná kreativní kancelář inovativního startupu. Poklidné a příjemné je naopak venkovní posezení před kavárnou.

Acid je také velmi přátelským místem, vítány jsou děti i psi. Výbornou kávu tu dostanete do charakteristických hrníčků s holografickým povrchem. A otevřeno tu mají do pozdního večera, takže se sem dá zavítat i na pivo, víno nebo koktejly.

  • Adresa: Dukelských Hrdinů 25

Mezi další oblíbené a stylové kavárny v Holešovicích patří třeba Kafe Francin, Barry Higgel’s Coffeehouse nebo Format Coffee. Chybí vám ve výčtu některé holešovické místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Doporučované