Hlavní obsah

Koloniál i podcastové studio. To najdete v kavárnách na pražském Smíchově

Foto: Archiv GoFrancin

GoFrancin je nový přírůstek v nově rostoucí čtvrti Smíchov City.

Reklama

Pražský Smíchov je na jednu stranu čtvrť plná kanceláří, na druhou vilek a krásných míst k procházce. Stejně pestrá je i zdejší nabídka kaváren, ve kterých mohou lidé odpočívat, pracovat i nasát místní kolorit.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Co vše se smíchá na Smíchově? Seznam Zprávy vybraly osm plus dva zajímavé kavárenské podniky, které stojí za to v této pražské čtvrti navštívit.

Kavárny v Praze

Seznam Zprávy připravily kavárenský speciál, ve kterém najdete tipy na nejlepší, nejoblíbenější i nejzajímavější pražské kavárny.

Kavárna, co hledá jméno

Foto: Kavárna, co hledá jméno

Kavárna, co hledá jméno. Sídlí v prostoru bývalé truhlárny.

Nečekaná oáza klidu v jinak velmi rušné čtvrti. Kavárna, co hledá jméno je schovaná ve dvoře za parkovištěm v oprýskané malé budově, bývalé truhlárně. Uvnitř na návštěvníky dýchne industriální prostor, který je ale zároveň pohodlný a hřejivý. Může za to i velké okno v hlavní části kavárny, které do ní vnáší spoustu světla.

Kavárna je velmi oblíbená, a proto i hodně rušná. Kromě skvělé výběrové kávy jsou u návštěvníků populární volbou vejce Benedikt ze snídaňového menu.

  • Adresa: Stroupežnického 493/10

Triko kafe & kolonial

Dát si kávu, něco k zakousnutí a u toho ještě nakoupit převážně české poctivé suroviny od masa až po zmrzlinu. To je možné v Triku, které si dokonce některé z nabízených produktů vyrábí samo – takzvaně na vlastní triko. Každý všední den je v Triku připravena polévka. Často se tu také konají gastronomické pop-upy.

Přestože toho Triko nabízí tolik, není to žádný velký podnik. Posedět tu můžete jen na pár židlích nebo v okně, ale budete se cítit jako doma. A pravděpodobně se budete i velmi rádi vracet. Díky majiteli Michalu Burdovi a jeho ženě se z této „lepší večerky“ stal lokální fenomén. Za zmínku také stojí, že nedávno otevřeli i svou druhou pobočku v Táboře.

  • Adresa: U Nikolajky 1264

Cafe Tone

Foto: Archiv Cafe Tone

V Cafe Tone najdete vždy usměvavou obsluhu.

Malá, ale útulná kavárnička přímo u tramvajové zastávky Zborovská. Prostor je tu opravdu využitý na maximum. K dlouhému posezení nevybízí, ale na vychutnání výběrové kávy a něčeho sladkého stačí bohatě. A že tu skutečně všechno stojí za ochutnání – poctivé croissanty od Prokopa Šmahela nebo zákusky od pralinkárny V Cukru. A jelikož má provozovatel syrské kořeny, nabízí i originální baklavu a další arabské cukrovinky. Vedle kávy si tu lze dopřát i dobré víno.

  • Adresa: Lidická 20

GoFrancin

Foto: Archiv Go Francin

Pult plný dobrot v GoFrancin.

S nově rostoucí čtvrtí Smíchov City vznikají v dokončených budovách i nové podniky. Jedním z nich je i GoFrancin, která je novou pobočkou holešovické Kafe Francin. Mladší pobočka nabízí výběrovou kávu z vlastní pražírny a oproti vlajkové kavárně lehce zeštíhlené menu, které se zaměřuje na vajíčkové snídaně, palačinky a bagely. Nechybí ale ani široký výběr sladkého pečiva.

Jak už název napovídá, kavárna je vhodná pro rychlou návštěvu. Není totiž nikterak prostorná. Dominuje jí dlouhý bar, okolo kterého jsou rozestavěné stoly celkem blízko u sebe. Nehodí se tak třeba pro návštěvníky s kočárky, ale je ideální pro rychlou vydatnou snídani při cestě do kanceláře.

  • Adresa: Nádražní 3385/9a

Dobrá káva do ruky

Pro ty, kdo na Smíchově spěchají, jsou tu espresso bary. V těch se sice nedá posedět, ale výtečnou kávu s sebou tu dostanete v rekordním čase.

Kafe Kolej

Malý kiosek na smíchovském nádraží, který poznáte i podle žluté mříže s vyobrazením vlaku. Espresso bar patří pod pražskou pražírnu Respekt Coffee. Její výběrová káva tak může zpříjemnit čekání na vlak, autobus, metro i tramvaj.

Café Alegre

Tento espresso bar má strategickou lokalitu mezi kancelářskými budovami na Andělu. Tady je možné vypít kávu na stojáka u pultu a zakousnout k ní nějakou sladkost. K tomu nabízí i zrnkovou kávu a nejrůznější kávové příslušenství.

Space Cafe

Foto: Space Café

Ve Space Cafe si můžete ke kávě koupit i knížku.

Tato kavárna jde naproti všem, kdo v nich rádi pracují. A to se vším všudy. Kromě sdíleného prostoru, který lze klidně nazvat openspace, si tu totiž jde pronajmout celou zasedací místnost nebo rovnou vybavené podcastové studio. Od práce nebude rušit ani interiér, který je šedo-černý.

Na prokrastinaci tu určitě není místo. Pro nenapravitelné kavárenské povaleče je hned u baru připravena nabídka knih s tematikou osobního rozvoje. Pokud si ale ve Space Cafe přijdou návštěvníci pro kávu nebo čaj s sebou, dostanou je s výraznou slevou.

  • Adresa: Stroupežnického 3191/17

Kavárna Na Věky

Foto: Kavárna Na Věky

Přilehlý park před kavárnou vybízí k posezení.

Tato výjimečná kavárna je součástí multifunkčního komunitního prostoru, který se nachází v budově evangelického kostela. Svůj název si vypůjčila přímo z jeho průčelí, které hlásá „Slovo páně zůstává na věky“. Díky členitosti prostoru a možnosti venkovního posezení v přilehlém parku je ideálním místem pro odpočinek.

Kavárna má otevřeno pouze o všedních dnech odpoledne. Ke kávě, vínu nebo pivu z lokálního smíchovského minipivovaru si tu můžete dát i něco málo k zakousnutí, sladké i slané drobnosti nabízí kavárna z vlastní výroby. Velkou výhodou je pak vybavená dětská herna.

  • Adresa: Na Doubkové 8

Ty kávo!

Foto: Archiv Ty kávo!

Od začátku války na Ukrajině kavárna vyjádřila svůj jasný postoj změnou výlohy.

Tuto kavárnu rozhodně nelze přehlédnout. Venku i uvnitř to totiž hraje nápisy a slovními hříčkami jako „Kurt Kofein“, „Kafel Gott“ či „Elvis Espressley“. Aby ne, když je podnik proslulý svými večerními stand-up comedy akcemi, které často pořádá ve spodním patře. Denní provoz se tak velmi snadno přelije do večerního baru.

Tomu napovídá i nabídka. Vedle kávy tu totiž najdete i míchané drinky, víno, pivo či destiláty. K jídlu tu můžete dostat zapečené obložené chleby, hotdogy (a to i ve vegetariánské variantě) a širokou nabídku skvělých zákusků.

  • Adresa: J. Plachty 3163/28

Mezi Srnky

Mladší, větší a modernější sestra stejnojmenné vinohradské kavárny. Na Arbesově náměstí nabízí odlišné menu, ze kterého si vyberou milovníci masa i vegani, ale i celiaci. Oblíbené lívance tu ale nabízí také. A samozřejmě výbornou kávu.

Kavárně dominuje modrý bar, u kterého se můžete i posadit. Kdo se pořádně rozhlédne, najde i ty srnky. Podobně jako na Vinohradech tu ale při návštěvě nelze čekat příliš soukromí. Stoly jsou poměrně blízko u sebe a kavárna je často plná, zejména o víkendech dopoledne. Rezervace nepřijímá, na místní nabídku se ale vyplatí chvilku počkat. Rodiče malých dětí pak potěší přebalovací pult na toaletách.

  • Adresa: Arbesovo náměstí 7

Chybí vám ve výčtu nějaké smíchovské místo? Napište ho do diskuze pod článkem.

Mapa zmíněných kaváren:

Reklama

Související témata:

Doporučované