Hlavní obsah

Izraelské kurátorky neotevřou pavilon na bienále. Požadují příměří v Gaze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Benátské bienále bude zahájeno tuto sobotu, izraelský pavilon však zůstane uzavřen. Ilustrační fotografie.

Reklama

Kurátorky izraelského pavilonu na Benátském bienále se rozhodly, že jej tuto sobotu neotevřou. Výstavu zahájí až poté, kdy vznikne dohoda o příměří v Pásmu Gazy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kurátorky izraelského národního pavilonu na Benátském bienále Ruth Patirová a Tamara Margalitová rozhodly, že zůstane zavřený, dokud nedojde k dohodě o příměří a propuštění rukojmích v Gaze. Výstava, která je jednou z nejznámějších a nejvýznamnějších světových kulturních akcí, bude zahájena tuto sobotu a potrvá až do 24. listopadu. Proti přítomnosti Izraele na bienále protestovali již od února propalestinští aktivisté.

Cedule vystavená na dveřích pavilonu oznamuje, že expozice bude otevřena, až bude dosaženo dohody o příměří a propuštění rukojmích. Jediné, co lze z výstavy spatřit, je video Patirové s názvem Keening, které se promítá v průčelí pavilonu. Zbytek expozice s tématem plodnosti nazvané (M)odherland podle organizátorek „čeká na chvíli, kdy se srdce bude opět moct otevřít umění“. „Jako umělkyně a pedagožka jsem proti kulturnímu bojkotu, ale nemohu prezentovat projekt o zranitelnosti života v době, kdy dochází k jejímu přehlížení,“ řekla Patirová webu The Guardian. O uzavření pavilonu však nebyla informována izraelská vláda, která zaplatila více než polovinu nákladů.

Výzva k uzavření pavilonu přišla již dříve ve formě petice skupiny Aliance pro umění, ne genocidu (ANGA), kterou podepsalo více než 23 000 umělců. Odkazovali se na zákaz účasti Jihoafrické republiky v letech 1968 a 1993 a na ruské umělce, kteří se účasti vzdali po loňské invazi na Ukrajinu.

Na bienále jsou zastoupeni také palestinští umělci, kteří se zároveň účastní přidružené výstavy s názvem South West Bank. „Příměří a propuštění rukojmích může pro izraelský pavilon znamenat vše, pro nás však bude pokračovat 75 let okupace. Bojujeme za úplné osvobození, nejen za příměří v roce 2024,“ reagoval na rozhodnutí izraelských kurátorek jeden z palestinských umělců Dima Srouji.

Na fotografie z loňského ročníku výstavy bienále se můžete podívat zde:

Izraelská odveta v Pásmu Gazy měla vliv i na další umělecké akce. Kritické hlasy se objevily například na udílení amerických filmových cen Oscar, organizátoři mezinárodní hudební soutěže Eurovize v únoru odmítli píseň izraelské soutěžící, považovali ji za příliš politickou. Izrael následně souhlasil s úpravou textu.

Reklama

Doporučované