Hlavní obsah

Deschampsův recept: Udržet si v týmu pořádek a vstoupit do všech turnajů vítězně. Pomohlo i video

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Francouzi ve svém vstupním utkání na MS 2018 porazili tým Austrálie 2:1, vítězný gól vstřelil v 81. minutě Pogba.

Článek

Jeden z favoritů turnaje, tým Francie, sice Australany v duelu skupiny C v Kazani nijak zvlášť nepřehrával, ale vyhrál, a to je pro něj podstatné.

Po páteční penaltě Cristiana Ronalda přibyly dnes v Kazani pokutové kopy číslo 2 a 3. Nejprve do dějin fotbalu vstoupil Griezmann, který dostal příležitost zahrávat vůbec první pokutový kop, který hlavnímu sudímu na mistrovství světa poradil jeho kolega od videa.

Hned čtyři minuty nato, v 62. minutě utkání, ale zahrával penaltu i Australan Jedinak - 1:1. O výhře Francie rozhodl až v 81. minutě Paul Pogba.

Trenér Didier Deschamps vede Francii na třetím velkém turnaji. A pokaždé se mu na úvod podařilo zvítězit a dát dalšímu účinkování na šampionátu dobrý základ.

Na MS 2014 v Brazílii to na úvod odnesl Honduras (3:0), Francouzi pak došli do čtvrtfinále, kde 0:1 podlehli pozdějším šampionům z Německa.

Na domácím Euru 2016 začal Deschamps výhrou nad Rumunskem 2:1. A skončil až v (prohraném) finále s Portugalskem.

Nutno říct, že mu celkem přeje i los, když tentokrát mu na rozjezd postavil do cesty Australany, celek sice houževnatý, ale mezi favority ho asi řadí málokdo.

Francouzi si naopak moc dobře pamatují turnaje, které skončily blamáží, vypadnutím už v základní skupině. A v obou případech se ukázalo, jak důležité je zvládnout první zápas, protože jak obhájcům trofeje v roce 2002, tak týmu na MS 2010 se to nepovedlo. Zidane a spol. v roce 2002 „dokázali” podlehnout Senegalu 0:1, blamáž v Jižní Africe v roce 2010 začala remízou 0:0 s Uruguayí.

A pak už bylo jen hůř, protože trenér Domenech tehdy kvůli vzájemným sporům vyloučil útočníka Nicolase Anelku z týmu, načež následoval totální rozklad. Tým odmítl nastoupit k tréninkové jednotce, Abidal sabotoval i poslední duel ve skupině s JAR. Jak s Jihoafričany, tak předtím s Mexikem rozhašený tým Francie prohrál. A přijel domů s ostudou století.

Tým se pak pokusil stabilizovat Laurent Blanc a po Euru 2012 převzal mužstvo jeho spoluhráč z týmu mistrů světa 1998 Didier Deschamps.

Kouzlo někdejší hráčské osobnosti a naprosto nekompromisní přístup byť jen k náznakům problémů u něj fungují dokonale. „Francouzi jsou od povahy velcí egoisti, není snadné je trénovat,” glosoval nedávno Verner Lička, český kouč se zkušenostmi z Grenoblu.

Deschampsovi se to zatím daří. Když se rozhořel skandál kolem vydírání hráče Valbueny údajnými nahrávkami jeho mimomanželského sexu, Deschamps neváhal a vyloučil z kádru jak Valbuenu, tak především Karima Benzemu, hvězného útočníka Realu Madrid, obviněného z toho, že se na vydírání měl podílet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Video: AP

Benzema patří mezi nejoceňovanější hráče světa, ale za francouzskou reprezentaci prostě nehraje. A tečka. Deschamps má i tak dostatečný výběr, dokonce takový, že se mu do nominace do Ruska nevešli hráči jako Lacazette (Arsenal) či Martial (Manchester United). A nikdo ani nepípnul.

Deschampsovi se neodporuje. Gloriola Zidanova spoluhráče a muže, který dovedl Francii do finále domácího Eura, funguje. A třetí vítězný vstup do šampionátu jeho pozici rozhodně nepokazí, naopak.

Reklama

Doporučované