Hlavní obsah

Hlavní postava brněnské Stoky zůstane ve vazbě

Jiří Švachula, hlavní obviněný v brněnské kauze zmanipulovaných zakázek.Video: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Hlavní aktér korupční kauzy na Brně-středu Jiří Švachula v pondělí dorazil ke Krajskému soudu v Brně. Soudkyně Jaroslava Bartošová rozhodla, že zůstane ve vazbě.

Článek

Přesně 508 dní. Tolik uplynulo od největšího policejního zásahu v novodobé historii Česka. Případ, v němž policisté řeší korupční jednání téměř za půl miliardy korun, je známý jako kauza Stoka. Její hlavní aktér Jiří Švachula (dříve ANO) se téměř po roce a půl ukázal na veřejnosti. V policejním doprovodu v pondělí dorazil ke Krajskému soudu v Brně.

Bývalý radní Brna-středu od loňského sedmého března zůstává za mřížemi. Už několikrát žádal o propuštění z vazby, ale marně. A podle informací Seznam Zpráv tam zůstane až do zahájení hlavního líčení. „Mohu potvrdit, že obžalovaný zůstává ve vazbě. Další informace nebudeme poskytovat,“ uvedla mluvčí krajského soudu Klára Belkovová.

Švachula v policejním doprovodu dorazil v černém obleku a s rouškou na obličeji.

Pondělní vazební zasedání bylo neveřejné, první část trvala necelou půlhodinu. Po krátké pauze jej soudkyně Jaroslava Bartošová nechala do síně zavolat znovu. Před polednem opustil jednací síň stále v poutech. „Viděli jste sami,“ nechtěl více komentovat zasedání Švachulův advokát Kárim Titz.

U soudu chyběl také dozorující státní zástupce Radek Mezlík, který vybírá dovolenou. Už dříve pro Seznam Zprávy potvrdil, že navštívil Švachulu v cele, ten však odmítá spolupracovat a vypovídat.

Švachula je obžalovaný z úplatkářských trestných činů. Podle Mezlíka působil jako hlava organizované skupiny, která na radnici Brna-středu manipulovala veřejné zakázky na opravy bytových domů. Mohli ovlivnit zakázky až za půl miliardy korun.

Podle serveru Česká justice státní zástupce v upřesnění obžaloby navrhuje Švachulovi patnáct let vězení. U soudu se v září bude zpovídat také další bývalý politik ANO Petr Liškutin. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic šéfoval investičnímu odboru na Brně-středu.

Policie na začátku července v další větvi rozsáhlé kauzy obvinila dalších 26 lidí a firmu. Zaměřila se především na živnostníky a zaměstnance stavebních firem, kteří od radnice Brna-středu dostávali zakázky menšího rozsahu. Přesto se podle ní úplatky i v tomto případě dostaly až na 20 milionů korun.

V kauze je tak celkově obviněných 37 lidí a tři firmy. Soud v hlavní větvi Stoky s jedenácti obžalovanými, včetně hlavního aktéra Švachuly, má začít 21. září.

Bývalý radní Brna-středu je zároveň jediný, kdo doposud zůstává ve vazbě. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi Švachulu při rozsáhlé razii sedmého března. Byla to největší akce v novodobých dějinách české policie. Zasahovala na stovce míst najednou.

Pět lidí skončilo ve vazbě, díky spolupráci s policií se kromě Švachuly všichni dostali na svobodu.

Reklama

Doporučované