Hlavní obsah

Kauza tunelování dopravního podniku se vrací k soudu

Foto: Profimedia.cz

Ivo Rittig.

Reklama

Kauzu údajného tunelování pražského dopravního podniku bude muset znovu projednat pražský městský soud. Odvolací senát mu v úterý případ vrátil.

Článek

Mezi obviněnými v kauze je lobbista Ivo Rittig nebo někdejší šéf dopravního podniku Martin Dvořák. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze je pravomocné.

V první větvi kauzy viní obžaloba vedle Dvořáka dva další bývalé manažery DPP Ivo Štiku a Tomáše Petanu. Dále jednatele firmy Cross Point Pavla Švarce, Jana Janků z papírny Neograph a Petera Kmetě z karibské firmy Cokeville Assets. Původně čelil obvinění i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, ani jeden z nich se ale soudu nedožil.

V druhé části případu jsou obžalováni i Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr a jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Dále Jaroslav Kubiska, Petr Michal a Jana Šádková z účetní firmy Peskim, advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem Ferdinandem Überallem a Dvořákova matka Marie, která si podle obžaloby pořídila z vyvedených peněz dům na Madeiře.

Části obviněných včetně Dvořáka hrozí za zpronevěru téměř půl miliardy korun z DPP a za zjednání výhod při zadávání tendrů až desetileté vězení. Rittigovi a zbylým obžalovaným mohou soudy uložit maximálně osmiletý trest za praní špinavých peněz.

Reklama

Doporučované