Hlavní obsah

Kavárna uprostřed vesmíru

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Praha uzavřela pro auta místo, kam se beztak prakticky nemohla dostat. Rozruch je zbytečný.

Reklama

Článek

Ve sporu o uzavírku Smetanova nábřeží jde o přeměřování. Nikoli ovšem zahrádek nebo šířky aut, ale něčeho mnohem osobnějšího.

Smetanovo nábřeží se v posledních týdnech stalo středobodem pražských sporů a vypadá to, že i celého vesmíru. Kousek veřejného prostoru u Národního divadla byl nově uzavřen pro automobilovou dopravu a média chrlí jednu fantastickou zprávu za druhou.

Podle starosty Prahy 1 a jeho vyjádření pro deník Blesk je to dokonce mezinárodní ostuda. Což je pravda, prý se o tom mluvilo i na druhém břehu Vltavy. A to už je jiný svět, svět, kde bydlí Roman Šmucler, který se k celé uzavírce vyjádřil tak, že pěší zóny v Praze umrtvují život. OK, dentist!

Ale pojďme hezky od začátku. Úsek Smetanova nábřeží v Praze před kavárnou Slavia byl pro drtivou většinu aut neprůjezdný už dávno. Jak to? Pokud jedete autem od Jiráskova mostu po pravém břehu Vltavy, dopravní značky vás svedou do podjezdu kolem Národního divadla do ulice Divadelní. Na křižovatce s Národní jet rovně nesmíte, musíte odbočit doprava. Takže tudy cesta už dávno nevedla.

Dvě minuty

Pravidelné autorské glosy osobností Seznam Zpráv.

Názory, postřehy, komentáře. Ve dvou minutách, v textu a zvuku, každý všední den.

Archiv všech glos najdete tady, podcasty a další audio Seznam Zpráv tady.

Jedinou možností, jak se dostat autem na zmíněné místo, bylo odbočit doleva z mostu Legií – asi nejhorší odbočení, co v Praze existuje. Ale i to bylo možné jen pro některé. Na začátku mostu Legií na straně Újezdu je totiž moc zajímavá dopravní značka, která zakazuje vjezd všem autům, která jsou širší než 2 metry. A to je překvapivě naprosto drtivá většina aut. Podle webu Ústředního automotoklubu se šířka vozu měří se zrcátky a pod dva metry se vejde jen hrstka modelů. V případě škodovek jsou to jen staré modely Octavia, Fabia a Rapid. Pokud máte Peugeot, Renault, Mercedes, Ford nebo jakékoliv SUV, na vjezd na most Legií rovnou zapomeňte.

Na tuhle značku mě upozornili pražští tramvajáci. Pokud jste někdy jeli tramvají přes most Legií, jistě víte, že průjezd je tam kvůli autům často komplikovaný. To potvrzují i tramvajáci a právě těm bych v celé této věci a vůbec v organizaci pražské dopravy věřil a naslouchal nejvíc. Takže tu máme situaci, kdy auta někam už dávno nesměla, jen se o tom teď víc mluví, protože je to víc vidět.

Důvodem mohou být velice nevzhledné city bloky, žluto-černé bariéry, které obepínají nově vzniklé zahrádky právě u kavárny Slavia. Ty jsou trochu jako pěst na oko. I když tam rozruch taky moc nechápu. Stejné bariéry hyzdí například Staroměstské náměstí už mnoho let a nevypadá to, že by to někomu vadilo.

Takže o co tady vlastně jde? Jde o přeměřování. Bohužel ne šířky aut ani zahrádek, ale něčeho úplně jiného, mnohem osobnějšího. Vše zašlo tak daleko, že kvůli těmto 100 metrům se mimořádně sejde zastupitelstvo. Tak snad si to tam mezi sebou všechno hezky přeměříte. Gratulki.

Komentář s obrazovým průvodcem.Video: Janek Rubeš, Seznam Zprávy

Reklama

Související témata:

Doporučované