Hlavní obsah

„Každé šesté dítě na planetě žije tam, kde se válčí a kde jsou nepokoje.“ UNICEF pomáhá už přes 70 let

Rozhovor s ředitelkou české pobočky UNICEF Pavlou Gomba.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Mezinárodní organizace UNICEF funguje už přes sedmdesát let, zabývá se ochranou a zlepšováním životních podmínek dětí a podporou jejich všestranného rozvoje. Momentálně má třináct pracovníků v severní Sýrii.

Článek

„Naše programy zahrnují vše, co zachraňuje život: zajištění pitné vody, výživy… Ale zabýváme se i tím, co bude dál: Máme programy na vzdělávání, ochranu dětí před násilím, před obchodováním,“ vypočítává ředitelka české pobočky mezinárodní organizace UNICEF Pavla Gomba.

Pracovníci UNICEF působí aktuálně například v Sýrii, Jemenu, Jižním Súdánu. V africkém Kongu jsou zase přítomni kvůli už desáté epidemii eboly. Jde zkrátka o oblasti, kde je vysoká úmrtnost dětí.

UNICEF, celým názvem Dětský fond Organizace spojených národů, vznikl v roce 1946. Zakladatelem je OSN. Organizace funguje ve více než 190 zemích světa. Česko se k ní připojilo v roce 1991.

Organizaci podporuje také mnoho známých osobností, třeba fotbalista Lionel Messi, zpěvačka Katy Perry nebo zpěvák Lenny Kravitz.

V roce 2015 organizace zasahovala u více než sedmdesáti vážných humanitárních krizí, mimo jiné v Sýrii, Iráku nebo na Ukrajině.

UNICEF pomáhá hlavně dětem a jejich rodičům. Programy organizace se zaměřují na jejich zdraví a výživu, řeší také dostupnost nezávadné vody, hygienu a sanitaci. Důležité je pro UNICEF také vzdělání dětí a jejich ochrana.

Organizace je držitelem Nobelovy ceny míru za rok 1965.

Na celý rozhovor s ředitelkou české pobočky UNICEFu Pavlou Gomba se podívejte ve videu nad článkem. Rozhovor je součástí pořadu Ráno na Seznamu, který vysílá Televize Seznam každý všední den od 7 do 9 hodin. Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované