Hlavní obsah

Každé šesté dítě na světě žije ve válečné oblasti, celkem jich je 350 milionů

Organizace Save the Children: Každé šesté dítě na světě žije ve válečné zóně.Video: AP

 

Reklama

Děti jsou ve válečných konfliktech čím dál ohroženější. Důvodem je například to, že války jsou stále zdlouhavější a složitější a ve zvýšené míře se v obydlených oblastech používá výbušná munice.

Článek

Každé šesté dítě na světě žije ve válečné zóně, dohromady jich je více než 350 milionů. Oproti uplynulým dvěma dekádám číslo vzrostlo o 75 %. Údaje přinesla zpráva charitativní organizace Save the Children s tím, že děti jsou ve válkách v současnosti ohroženější než dříve.

„Války jsou stále zdlouhavější a složitější. Existuje mnoho různých ozbrojených skupin, například v Sýrii jich působí několik v jedné oblasti. Také se v obydlených oblastech používá více výbušných zbraní. Pokud dopadne bomba na město, kde bydlí děti, nemůžou tomu nijak uniknout,“ vysvětluje důvody většího ohrožení dětí Caroline Anningová z organizace Save the Children.

Zpráva charitativní organizace přinesla i příběhy konkrétních dětí. Mezi nimi je například jemenský teenager Mutaz, který přišel o zrak a levou ruku poté, co zvedl výbušninu v domnění, že by ji mohl prodat do šrotu. Alyne z Demokratické republiky Kongo musela utéct z rodné vesnice, v níž milicionáři vypálili školu.

Save the Children je mezinárodní nevládní organizace se sídlem v Londýně. Zabývá se podporou práv dětí a poskytuje pomoc dětem v rozvojových zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované