Hlavní obsah

Každé třetí auto může mít problém. Za stočený tachometr hrozí pokuta půl milionu. Jak poznat, zda se to týká vás?

Stočení kilometrů je otázka pár minut, odhalit zásah do vozu je ale složité.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zhruba každé třetí auto v Česku má upravený tachometr, problém je častější u koncernových značek. Nyní přitom hrozí za stáčení tachometrů až půlmilionová sankce.

Článek

Senátoři schválili zákon, podle kterého bude stočení tachometru v autech přestupkem a bude za to hrozit až půlmilionová pokuta. Aby legislativa vstoupila v platnost, musí ji už jen podepsat prezident.

Jenomže poznat auto se stočenými kilometry pouhým okem není vůbec snadné. Co může indikovat upravený tachometr, vysvětluje odborník v úvodním videu.

Dá se ale předejít tomu, aby se člověk jel zbytečně podívat na auto, které má stočené kilometry. Lze to zjistit z databází. Například díky takzvanému VIN kódu, který funguje jako rodné číslo každého automobilu a jednoznačně ho identifikuje. Přes databáze tak lze zjistit, jak se měnil stav najetých kilometrů.

Aleš Zich ze společnosti Auto AZ Consulting se právě na kontroly stočených kilometrů specializuje a podle něj sedí údaj, že zhruba každé třetí auto v České republice má upravený tachometr.

„Obecně se dá říct, že je to častější u koncernových značek, jako je Škoda nebo VW. Poměrně jednoduché je to, a často se s tím setkáváme, také u Fordů,“ shrnuje Zich.

Upozorňuje na to, že dnešní stočení tachometrů už není fyzické, vše probíhá elektronicky a trvá to několik minut. „Dělá se to speciálním programem, kde si načtete ujeté kilometry, přepíšete je, odklepnete a máte hotovo,“ říká odborník.

Reklama

Související témata:
Kilometry

Doporučované