Hlavní obsah

Každé třetí auto může mít problém. Za stočený tachometr hrozí pokuta půl milionu. Jak poznat, zda se to týká vás?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Stočení kilometrů je otázka pár minut, odhalit zásah do vozu je ale složité.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Zhruba každé třetí auto v Česku má upravený tachometr, problém je častější u koncernových značek. Nyní přitom hrozí za stáčení tachometrů až půlmilionová sankce.

Článek

Senátoři schválili zákon, podle kterého bude stočení tachometru v autech přestupkem a bude za to hrozit až půlmilionová pokuta. Aby legislativa vstoupila v platnost, musí ji už jen podepsat prezident.

Jenomže poznat auto se stočenými kilometry pouhým okem není vůbec snadné. Co může indikovat upravený tachometr, vysvětluje odborník v úvodním videu.

Dá se ale předejít tomu, aby se člověk jel zbytečně podívat na auto, které má stočené kilometry. Lze to zjistit z databází. Například díky takzvanému VIN kódu, který funguje jako rodné číslo každého automobilu a jednoznačně ho identifikuje. Přes databáze tak lze zjistit, jak se měnil stav najetých kilometrů.

Aleš Zich ze společnosti Auto AZ Consulting se právě na kontroly stočených kilometrů specializuje a podle něj sedí údaj, že zhruba každé třetí auto v České republice má upravený tachometr.

„Obecně se dá říct, že je to častější u koncernových značek, jako je Škoda nebo VW. Poměrně jednoduché je to, a často se s tím setkáváme, také u Fordů,“ shrnuje Zich.

Upozorňuje na to, že dnešní stočení tachometrů už není fyzické, vše probíhá elektronicky a trvá to několik minut. „Dělá se to speciálním programem, kde si načtete ujeté kilometry, přepíšete je, odklepnete a máte hotovo,“ říká odborník.

Reklama

Související témata:
Kilometry

Doporučované