Hlavní obsah

Každou úspěšnou firmu napadnou hackeři. Otázka je jen kdy, říká expert

V pandemii se daří hackerům. Rozhovor s Petrem Chaloupkou, zakladatelem GreyCortex.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Nám se nic nestalo, my se nepotřebujeme proti kyberzločincům chránit, tvrdily firmy ještě před pár lety. Když jim ukradli know-how, data o klientech nebo zničili podnikání, začaly mluvit jinak, říká majitel firmy GreyCortex.

Článek

Slabé místo našli hackeři třeba ve zdravotnictví. „Nejen u nás, ale i v Evropě začalo být zdravotnictví přetížené. A hackeři hned zavětřili příležitost zaútočit a vydírat,“ říká Chaloupka. „Není otázka, jestli bude úspěšná firma napadena, ale otázka je, kdy bude napadena,“ tvrdí expert na kybernetickou bezpečnost v rozhovoru (pusťte si ho ve videu nahoře).

Hackeři nejsou podle něj nic jiného než nemorální podnikatelé. „Já jim říkám kybernetičtí zločinci. Je to špinavé a nemorální podnikání. Snaží se najít co nejlepší poměr cena/výkon. Dosáhnout co nejsnadněji co největších zisků.“ Dnes podle Chaloupky obchodují hlavně s informacemi.

Dejte výpalné, nebo zveřejníme vaše data

Ještě před rokem a půl to fungovalo tak, že napadené společnosti nebo organizaci zašifrovali její data a pak chtěli výpalné za to, že se k nim organizace dostane. Teď postoupili dál. Nejdříve se data snaží ukrást, pak zašifrovat, a pokud společnost není ochotná zaplatit výpalné, vyhrožují, že data zveřejní.

Technology Fast 50 CE

Společnost Deloitte vyhlásí ve čtvrtek výsledky prestižního žebříčku Technology Fast 50 – padesátku nejrychleji rostoucích technologických firem střední Evropy.

Jak dopadly české firmy ve srovnání s evropskou konkurencí? Sledujte vyhlášení výsledků ankety exkluzivně na Seznam Zprávách tento čtvrtek 19. listopadu od 19 hodin.

Důležité je proto vidět, co se v útrobách infrastruktury firmy děje. Nejslavnější produkt brněnské firmy se jmenuje Mendel a jde o analýzu síťového provozu pomocí umělé inteligence. „Přemýšlí jako člověk, jako armáda velmi zkušených analytiků,“ vysvětluje Chaloupka. Mendel se v infrastruktuře rozhlíží, a pokud najde nějakou anomálii, zaměří se na ni a hledá, proč problém nastal. Může to být malware, ransomware, útok zvnějšku i zvnitřku společnosti.

Podle Chaloupky ale bezpečnost nelze ochránit na 100 %. Je to neustálý boj mezi těmi, co kyberzločin dokážou vymyslet, a těmi, kdo se jim brání. Nejdříve se používaly jen antiviry a antimalware, pak přišly firewally, teď umělá inteligence. „Kyberbezpečnost nemá svatý grál, jedno všeobjímající řešení, které by jedním nastavením zajistilo klid a bezpečí,“ tvrdí ředitel.

Reklama

Doporučované