Hlavní obsah

Potvrzeno: V Česku je nakažlivější britská mutace viru

Foto: vláda.cz

Ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Reklama

aktualizováno •

Státní zdravotní ústav potvrdil, že se do Česka dostala nakažlivější britská mutace koronaviru. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného může mít tuto mutaci každý desátý nakažený Čech.

Článek

Výskyt nakažlivější varianty potvrdila agentuře ČTK Klára Doláková, mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ), jehož laboratoř vzorky odpovídající této mutaci zkoumala. „SZÚ potvrzuje výskyt britské mutace koronaviru u prvních sekvenovaných vzorků. Další vzorky se v tuto chvíli sekvenují,“ sdělila Doláková. Bližší informace chce ústav představit na úterní tiskové konferenci.

Podle dnešního vyjádření ministra zdravotnictví Jana Blatného odhady ukazují, že britskou mutaci může mít až desetina nakažených lidí v ČR.

„V Česku s největší pravděpodobností již koluje takzvaná britská varianta viru. Zdá se, a bude to během následujících dní ověřeno, že v současnosti asi 10 % vzorků, které vyšetřujeme, může obsahovat tuto variantu,“ řekl Blatný po jednání vlády. Podle něj je to podobné jako v ostatních zemích, kde se tato varianta pohybuje mezi 10 a 15 procenty. „Tato varianta není nebezpečnější, nezabíjí více, funguje na ni vakcína, ale šíří se zhruba o 40 procent rychleji,“ připomněl ministr.

Podle Blatného britská mutace viru dříve nebo později převládne nad současnou variantou, která se šíří pomalu. „A my máme několik měsíců na to, abychom zásadně zareagovali. Zásadním zareagováním je udržování opatření, očkování a snaha co nejdříve proočkovat tu nejrizikovější populaci,“ dodal Blatný.

Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění o víkendu uvedla, že během analýzy výsledků PCR testů narazila na snížení citlivosti v testovací soupravě. Změna prý může být způsobená nakažlivější mutací koronaviru. Státní zdravotní ústav proto o víkendu mluvil o velmi silné indicii, že změna jde „na vrub britské variantě“.

„Bude to znamenat velkou obezřetnost a sledování toho, jak se nadále bude epidemie šířit, ta mutace se šíří rychleji,“ řekl k tomu dříve Seznam Zprávám epidemiolog a poradce předsedy vlády pro zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj není nutné kvůli této informaci přistupovat bezprostředně ke zpřísnění protiepidemických opatření. Hrozí ale podle něj určité riziko, že nakažlivější mutace ještě více zatíží nemocnice a zdravotní systém.

Reklama

Související témata:

Doporučované