Hlavní obsah

V Česku je podezření na první případ britské mutace koronaviru

Foto: Vojtěch Veškrna

V Česku je pravděpodobně britská mutace viru, pro nemocnice to znamená další riziko, připouští Roman Prymula. (Ilustrační snímek)

Reklama

Státní zdravotní ústav vydal informaci, že má velmi silnou indicii toho, že nakažlivější britská mutace koronaviru je také v Česku.

Článek

Národní referenční laboratoř pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění během analýzy výsledků PCR testů narazila na snížení citlivosti v testovací soupravě. Změna prý může být způsobená nakažlivější mutací koronaviru.

Státní zdravotní ústav proto mluví o velmi silné indicii, že změna jde „na vrub britské variantě“.

Jako první na pravděpodobné zaznamenání nakažlivější mutace viru upozornil Deník N.

„Bude to znamenat velkou obezřetnost a sledování toho, jak se nadále bude epidemie šířit, ta mutace se šíří rychleji,“ okomentoval pro Seznam Zprávy epidemiolog a poradce předsedy vlády pro zdravotnictví Roman Prymula. Podle něj není nutné kvůli této informaci přistupovat bezprostředně ke zpřísnění protiepidemických opatření.

Podle Prymuly totiž hrozí určité riziko, že nakažlivější mutace ještě více zatíží nemocnice a zdravotní systém.

Zároveň ale Prymula dodává, že informace o tom, že se britská mutace pravděpodobně objevila i na území České republiky, není překvapivá.

„To se skutečně muselo očekávat, ve většině evropských zemích je tato mutace už zastoupena,“ podotýká poradce předsedy vlády pro zdravotnictví.

Reklama

Doporučované