Hlavní obsah

Každý devátý člověk na světě hladoví. Počet poslední tři roky stoupá, na vině jsou i klimatické změny

Foto: Shutterstock.com

Minulý rok nedostatkem potravin trpělo 821 milionů lidí.

Reklama

Organizace OSN pro výživu a zemědělství vydala svou výroční zprávu. Zvyšující se počet hladovějících autoři připisují hlavně válečným konfliktům a změnám klimatu.

Článek

Počet lidí, které na celém světě sužuje hlad, za poslední tři roky stoupá. V roce 2017 trpělo nedostatkem potravin 821 milionů lidí, tedy každý devátý. Nejvíce postižené oblasti jsou Afrika a Jižní Amerika. Uvádí to výroční zpráva Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Autoři růst počtu hladovějících částečně přičítají klimatickým změnám a vyzývají k celosvětové reakci, kterou považují za nezbytnou.

Podle autorů studie se frekvence extrémních klimatických jevů - záplav, veder, bouří a sucha - od šedesátých let zdvojnásobila. Proměnlivost počasí a jeho extrémní podoby pokládají autoři vedle konfliktů a násilí za hlavní příčiny toho, že se zvyšuje počet lidí sužovaných hladem, i potravinové krize.

„Je šokující, že počet hladovějících poslední tři roky po sobě stoupá, když předtím dlouho klesal,“ komentoval zprávu FAO Robin Willoughby z charitativní organizace Oxfam.

Ze zprávy dále vyplývá, že každý osmý člověk na světě je naopak obézní. Zatímco v roce 2014 bylo obézních 600 milionů dospělých, v roce 2017 jejich počet stoupl na 672 milionů. Špatná výživa brzdí růst 151 milionů dětí mladších pěti let, tedy 22 procent jejich celosvětové populace.

Reklama

Doporučované