Hlavní obsah

Každý pátý nakažený na Ukrajině je zdravotník

Svět bez obalu: Na Ukrajině stoupá počet nakažených zdravotníků. K 8. květnu měla Ukrajina okolo 15 tisíc případů nemoci covid-19 a asi ve 3000 případech se jednalo o zdravotnický personál.Video: Milan Šíma

 

Reklama

Ukrajinské statistiky dokládají, jaký důsledek může mít nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnictví. Ten zažili v prvních týdnech pandemie i zdravotníci v Česku, kde kriticky chyběly respirátory.

Článek

K 21. květnu bylo na Ukrajině evidováno 19 706 infikovaných nemocí covid-19. A více než 3833 z nich bylo z řad nemocničního personálu. Zatím se ví o 19 zdravotnících, kteří nákaze podlehli.

Ukrajinská vláda uvedla ve svém prohlášení, že veškerý zdravotní personál musí být testován na covid-19 každých pět dnů. Jenže lékaři v terénu říkají, že nic takového se neděje. A znovu upozorňují, že v nemocnicích chybí ochranné pomůcky.

„Možná se testuje, pokud si o to sami lékaři řeknou, anebo až poté, co mají nějaké symptomy. Já osobně jsem ale testován ještě nebyl,“ říká v úvodní reportáži Rádia Svobodná Evropa zaměstnanec jedné kyjevské nemocnice.

„Já jsem testována nebyla ani jednou. Nemám žádné symptomy. Proč křičet: Vy jste mě netestovali, i když pracuji v nemocnici? Oni nás slyší, ale říkají: Musíte počkat, je tady fronta,“ popisuje situace jedna ze sestřiček.

Koronavirová krize ukázala na mnoho slabin, kterými ukrajinský zdravotní systém trpí. Začátkem května například protestovali zdravotníci proti nízkým mzdám. Jeden z demonstrujících pak ukázal novinářům svou výplatní pásku - dostává 150 dolarů za měsíc. Vláda po protestech slíbila, že platy ve zdravotnictví výrazně zvýší.

Další velký problém představuje nedostatek ochranného vybavení. To potvrzuje Dmytro Djuženko, který pracuje na jednotce intenzivní péče bez ochranného obleku a rukavic.

„Měli jsme v naší nemocnici pacienta s koronavirem a byli jsme s ním v kontaktu, aniž bychom to věděli. Poté mělo pět členů personálu pozitivní test na covid-19. To byl okamžik, kdy jsem si uvědomil, že nemáme dostatečné ochranné prostředky. Tak jsem o to požádal na sociálních sítích a dostal jsem ochranný štít obličeje,“ dodává Djuženko.

Podívejte se na celou reportáž v úvodním videu. Pochází z druhého květnového týdne, a proto obsahuje již starší data o počtech nakažených zdravotníků. Do textu jsme zařadili čerstvější statistiky.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované