Hlavní obsah

Kde po Velikonocích otevřou? Obchodníci se to opět dozvědí na poslední chvíli

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Češi od čtvrtka vzali znovuotevřené hobbymarkety útokem. Najít volné parkovací místo bylo i o víkendu složité.

Reklama

Češi vzali útokem nově otevřené hobbymarkety. Další obchody, které dovolí otevřít, vláda oznámí po Velikonocích. Obchodníci by uvítali, aby s nimi politici komunikovali a dali jim možnost se na otevření připravit.

Článek

Na Zelený čtvrtek mohly pro řadové zákazníky opět otevřít hobbymarkety. Doposud v nich mohli nakupovat jen živnostníci, kteří sortiment potřebují ke svému podnikání. Před prodejnami se ihned zaplnila parkoviště a lidé uvnitř stáli i hodinové fronty na pokladnu. Kvůli snahám dodržet dvoumetrový odstup od ostatních se fronty mnohdy táhly přes celou provozovnu.

Foto: Michaela Rambousková, Seznam Zprávy

Nekonečné fronty byly i v královéhradeckém Hornbachu. Zákazníci čekali na odbavení desítky minut.

Další obchody by se podle prohlášení vládních činitelů měly otevřít už po Velikonocích.

Jaké to budou, však stále není jisté, vláda na jejich seznamu a odůvodněních pro jejich otevření chce celé Velikonoce pracovat. Při výběru obchodů, které budou příští týden moct otevřít, bude vláda přihlížet k velikosti prodejní plochy a také k tomu, do jaké míry se podaří zamezit shlukování lidí. Výhodu budou mít prodejny, které stojí samostatně, oproti těm v obchodních centrech.

„V první fázi by to měly být menší provozovny, řekněme do 50, do 200 metrů čtverečních maximálně,“ upřesnil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v ČT.

Poslední na řadě v postupném otevírání obchodů by podle ministra zdravotnictví byla nákupní centra, kde je velká koncentrace lidí a tedy i větší riziko přenosu koronaviru. V Lidových novinách zmínil také, že mohou zůstat omezení provozu například pro obchody s oblečením, kde si lidé oblečení zkoušejí. „Musíme se zamyslet, zda by v případě tohoto typu obchodů neměly platit přísnější podmínky třeba z hlediska zkušebních kabinek,“ řekl deníku. Podobně například služby jako kosmetiky či kadeřnictví, kde je blízký kontakt mezi lidmi, podle Vojtěcha asi neotevřou hned po Velikonocích.

Zástupci obchodníků oznámení vlády napjatě očekávají. Ocenili by totiž, kdyby s nimi o svých plánech vláda komunikovala dopředu. „Vždy se něco dozvíme na tiskové konferenci po jednání vlády. Po půlnoci, když se usnesení objeví na webu, tak mnohdy jsou některé věci ještě trochu jinak. Žádná komunikace předem nefunguje a obchodníci mají problém zajistit otevření provozoven,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

To se ukázalo například začátkem dubna, kdy vládní představitelé na večerní tiskové konferenci oznámili, že od čtvrtka 2. dubna mohou otevřít domácí potřeby, když budou prodávat ochranné pomůcky. V daný den však většina prodejen domácích potřeb zůstala uzavřená, protože se buď nestihly dezinfekcemi, rouškami a rukavicemi zásobit, nebo se jim nepodařilo sehnat zaměstnance. „Informaci jsme se dozvěděli až z tiskové konference vlády ve středu kolem šesté hodiny večerní, neměli jsme proto dostatek času se na čtvrteční otevření připravit. Zaměstnance máme na dovolené nebo mají naplánované překážky v práci,“ uvedla už minulý týden pro Seznam Zprávy Jaroslava Králová, výkonná ředitelka české sítě domácích potřeb Orion.

„Informace i otevření by pomohla třeba s týdenním nebo alespoň několikadenním předstihem. Nikdo z pracovního týmu vlády totiž asi nemá představu o tom, že je nutné naplánovat směny, ale třeba i sehnat stojany na dezinfekci a další potřebné věci, které musí obchodník nyní zajistit,“ vysvětluje Prouza, jehož svaz prý vládě nabízel pomoc ve formě odborníka do pracovního týmu. „Opakovaně jsme říkali, že čekáme na pokyn a jsme schopni do týmu nominovat kohokoliv. Zatím se nikdo neozval.“

Podle informací, které občas zaznívají od jednotlivých členů vlády, by měly po Velikonocích začít otevírat spíš menší obchody. Hovořilo se například o papírnictvích, knihkupectvích nebo obchodech s dětskou obuví. Prouza už před několika dny taková rozhodnutí glosoval, že vláda otevírá obchody podle názorů lidí na Facebooku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v sobotním rozhovoru pro Lidové noviny uvedl, že do měsíce by mohla normálně fungovat většina běžných provozoven.

Jejich otevírání podle velikosti však obchodníci považují za nesmyslné. „Když si vezmeme třeba knihkupectví, tak já nevidím rozdíl mezi malou a velkou provozovnou. Stejně tak u jiných obchodů. Podle nás je důležitým kritériem spíš rychlost obsluhy, aby se lidé v obchodě dlouho nezdržovali, než velikost prodejny,“ říká Prouza, podle nějž jsou problematické prodejny, ve kterých lidé tráví dlouhý čas vybíráním. „Jde například o prodejny nábytku, kam často chodí celé rodiny a jejichž návštěva pro ně funguje jako výlet. Ty by měly být poslední.“

Svaz obchodu a cestovního ruchu si před několika dny nechal udělat průzkum nákupního chování, podle nějž se nákupní zvyky Čechů s koronavirovou krizí změnily právě ve smyslu délky času strávené v obchodech. „Například v potravinách lidé dřív trávili delší čas, četli si etikety, vybírali si mezi zbožím. Dnes jsou s nákupem rychleji hotoví, sáhnou hned po té věci, pro kterou přišli, a odcházejí. Nechtějí v obchodě trávit mnoho času,“ popisuje Prouza.

Reklama

Doporučované