Hlavní obsah

Kde se vzala tradice červených květů v klopě: Tam, kde spí padlí a kvetou vlčí máky

Kde se vzala tradice nošení rudého vlčího máku? (Překlad citované básně naleznete pod článkem.)Video: Jiří Hošek

 

Reklama

Nošení rudého vlčího máku je ve Spojeném království na začátku listopadu velice rozšířené a jeho absence se v některých kruzích považuje málem za věc nepřípustnou. Kdysi se nedostatek úcty k válečným padlým a vojenským veteránům vyčítal třeba předsedovi opoziční Labour Party Jeremymu Corbynovi, který je celoživotním pacifistou. Najdou se lidé, kteří kvůli odporu k válčení nosí na klopě před Dnem veteránů květ bílé barvy.

Článek

Politici, novináři a třeba i fotbaloví trenéři v Británii mají na přelomu října a listopadu jednu věc společnou. Součástí jejich garderoby je skoro bez výjimky sytě rudý květ vlčího máku. Výjimkou není ani argentinský trenér Tottenhamu Hotspuru Mauricio Pochettino, tedy občan země, která se Spojeným královstvím byla před 35 lety ve válečném stavu.

Symbol vlčího máku je odvozený od legendární válečné básně kanadského vojenského lékaře Johna McCraeho Na flanderských polích.

„Celé vnímání nošení rudého květu nebylo vždy stejné. Nedávno jsem četl román situovaný do dvacátých let minulého století a veteráni tehdy tento symbol velmi odsuzovali. Dnes je to v Británii velká věc, ale kdo ví, jestli to bude stejné i za pět, deset let,” přemýší nahlas britský velvyslanec v České republice Nick Archer.

Poslechněte si celou báseň Johna McCraeho. Překlad naleznete níže pod článkem.

Vlčí máky jsou pro drtivou většinu lidí projevem úcty k válečným padlým a k veteránům dávných i moderních konfliktů.

Najdou se ale tací, kdo v „poppies“ vidí politický symbol. Právě tento postoj zaujala v roce 2016 Světová fotbalová federace (FIFA). Ta vyměřila fotbalovým asociacím Anglie, Skotska, Walesu a Severního Irska pokutu za to, že jejich hráči nastoupili k mezistátním zápasům s černou páskou, na které se skvěl vlčí mák. FIFA to vyhodnotila coby úmyslné porušení pravidla o „zákazu politických stanovisek“.

Velvyslanec Archer s touto interpretací zásadně nesouhlasí. „Vlčí máky absolutně nejsou politickým symbolem. Je to něco, co rozhodně přesahuje hranice britské politiky nebo dokonce evropské politiky.“

V Británii je nošení květu vlčího máku spojené s charitativní kampaní Poppy Appeal. Látkové nebo papírové květy nabízejí v ulicích britských měst váleční veteráni nebo aktivní příslušníci ozbrojených sil. Výtěžek jde hlavně na péči o sociálně znevýhodněné nebo zmrzačené veterány moderních konfliktů. Mimochodem ti nezřídka květy sami vyrábějí.

Vybraná suma se pohybuje v milionech liber. „Že na sobě květ vlčího máku máte, je v Británii důkazem, že jste na charitativní akci přispěli. Souběžně přitom probíhá mnoho sbírek. Nošením vlčího máku také vyjadřujete určitou podporu britským ozbrojeným silám. V současnosti je obecně přijímaný názor, že to lidé vztahují k moderním konfliktům v Afghánistánu a hlavně pak Iráku,“ uvedl pro Seznam Nick Archer.

Na flanderských polích / John McCrae

Na polích flanderských vlčí máky kvetou,

tam mezi kříži, řada za řadou.

Zde hrob je náš. Však mezi červánky,

na nebi modrém slyšte skřivánky,

když dole kanóny tu svoji píseň řvou.

My mrtví zůstanem – a je to možná zdání,

že včera žili jsme a byli milováni,

když nyní ležíme na polích flanderských.

Náš boj teď jiní převezmou:

do vašich rukou vkládáme teď svou

hořící pochodeň a vy ji neste dál.

Kdyby vám uhasla, vzpomeňte na náš žal.

Když rozkvétá lán máků červených,

my spíme dál na polích flanderských.

(český překlad Jindra Svitáková)

Reklama

Doporučované