Hlavní obsah

Kdo bude mít od září testy zdarma? Vláda ladí seznam

Foto: Shutterstock.com

Od září by si lidé měli za preventivní testy na covid platit. Zatím ale není jasné, kdy se k tomu vláda odhodlá (ilustrační snímek).

Reklama

Vláda už konec proplácení testů na covid-19 schválila. Změna ale zatím neplatí. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha vláda znovu projedná termín i seznam lidí, kteří získají výjimku a testy budou mít nadále hrazené.

Článek

Kolem konce proplácení preventivních testů na covid-19 stále panují nejasnosti. Není zřejmé, jestli bezplatné testování skončí hned s prvním zářijovým dnem, jak už v červenci schválila vláda, ani není přesně určený okruh osob, pro které bude platit výjimka.

„Budeme to řešit pravděpodobně na příštím jednání vlády. Je to spíš otázka, jak to nastavit. Diskutujeme ještě o parametrických úpravách a pan premiér to chce řešit do většího detailu, takže jsme se shodli, že se k tomu vrátíme,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Jak už Seznam Zprávy dříve popsaly, vláda sice dala souhlas se záměrem zpoplatnit preventivní testy už 19. července, ovšem ministerstvo zdravotnictví zatím konkrétní mimořádné opatření nevydalo.

Z původního návrhu mimořádného opatření i z vyjádření Adama Vojtěcha během úterní dopolední tiskové konference vyplývá, že možnost bezplatně se testovat budou mít nadále děti do dvanácti let, pro něž zatím není dostupná vakcína. Není ale jasné, zda budou mít na test nárok i starší náctiletí, kteří test budou potřebovat třeba k návštěvě zájmových kroužků. Vojtěch zatím jen uvedl, že jejich antigenní test bude mít výjimečně platnost sedm dní namísto běžných tří.

Kolik stojí testy?

V současné době má každý občan hrazené dva PCR testy měsíčně a jeden antigenní test týdně. Kolik ale člověk zaplatí, pokud testy přestanou být hrazené?

Za PCR test nejvýš 614 Kč a za odběr 200 Kč a za antigenní test maximálně 201 Kč. Dříve byla cena PCR 1 310 Kč a antigenního testu 351 Kč.

Test zdarma je ale jistotou pro ty, kteří mají za sebou první dávku či jsou plně očkovaní, ale ještě neuběhla 14denní lhůta od druhé dávky.

Stejně tak se počítá, že bezplatné testování bude pokračovat i pro lidi, kteří se ze zdravotních důvodů nemohou nechat naočkovat. Na to ale budou muset mít razítko.

„Víme, že ne všichni se mohou z objektivních důvodů naočkovat,“ uvedl Adam Vojtěch a dodal, že takoví lidé se mají prokázat lékařským potvrzením, případně o tom musí být záznam v Informačním systému infekčních nemocí (ISIN), podobně jako například u lidí, kteří jsou rozočkovaní. Do systému to mají zadávat lékaři.

Slyším o tom poprvé, říká předseda praktických lékařů

Předsedu Sdružení praktických lékařů Petra Šonku překvapila informace, že vystavování lékařského potvrzení o tom, že pacient nemůže být očkovaný, má padnout na ně.

„Slyším to od vás poprvé,“ reaguje praktický lékař. „Aby nás lidé nezavalili žádostmi o potvrzení… Je možné, že se o to budou pokoušet. Ale těch neprůstřelných důvodů pro neočkování je minimum,“ dodává Petr Šonka.

Podle předsedy Sdružení praktických lékařů by obecně kontraindikaci neměl určovat praktik, ale specialista. A obecně existuje jen několik případů, kdy lze potvrdit, že člověk nemůže být očkovaný.

„Je to těžká alergická reakce na aplikaci vakcíny v minulosti a dovedu si představit, že mohou být situace, kdy člověk prodělává onemocnění, kvůli kterému podstupuje náročnější léčbu, jako je třeba onkologické onemocnění. Tam může říct onkolog, že v tuto chvíli není očkování vhodné,“ vysvětluje Petr Šonka.

Očkování má být standard

Během léta ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, ale i premiér Andrej Babiš (ANO) opakovaně upozorňovali, že lidé by se měli nechat očkovat, protože preventivní testování nebude proplácené z veřejného zdravotního pojištění napořád.

„Stát platí testování zdarma, ale je velký předpoklad, že se to změní a stát to nebude platit, proto je dobré, aby se všichni naočkovali,“ upozorňoval Andrej Babiš během otvírání prvního bezbariérového očkovacího centra v obchodním domě na pražském Chodově v polovině července.

O tom, že bezplatné testování by mělo skončit ve chvíli, kdy se bude moci každý naočkovat, mluvil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch už začátkem července.

„Pokud budeme v situaci, kdy se každý bude moci rychle proočkovat, tak v takovém případě by stát neměl hradit testy pro to, aby člověk mohl do restaurace, za kulturou a tak dále. Děláme to v rámci dočasného režimu alternativy. Do budoucna by mělo být standardem očkování,“ vysvětloval ministr zdravotnictví.

Foto: Seznam Zprávy

Foto: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované