Hlavní obsah

Rekonstrukce: Kdo hrál mrtvolu a jak fingovali vraždu ruského novináře

Jiří Hošek komentuje situaci o zinscenované vraždě ruského novináře Arkadije Babčenka.Video: Petra Krmelová, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Ukrajina uvolnila video, na kterém je vidět zatčení muže, který měl údajně zabít ruského novináře Arkadije Babčenka.

Článek

„Až mi příště ukážete fotku Bílých přileb ze Sýrie o tamních ukrutnostech, připomenu vám fotku mrtvého Arkadije Babčenka zavražděného Putinem,” napsal na Twitteru jeden z proruských uživatelů této sociální sítě. Podle jednoho z největších odborníků na Rusko, Shauna Walkera z deníku The Guardian, je to jen předkrm toho, čeho se zcela určitě dočkáme v mnohem větší kvantitě.

Věděla manželka o vraždě?

Prominentní novinář a kritik kremelského režimu Babčenko se na tiskové konferenci ukrajinské bezpečnostní služby SBU omluvil své manželce Olze, což vzbudilo nesprávný dojem, že jeho choť o zinscenované vraždě nevěděla. Podle BBC ve skutečnosti Babčenkovi nejbližší do operace SBU zasvěcení byli. Informace ukrajinských úřadů, že Olga Babčenková našla svého manžela u vchodu do bytu v tratolišti krve, tedy nebyla pravdivá a byla součástí komunikačního plánu složité operace.

Stejným podvrhem byla i fotografie muže ležícího obličejem k zemi a silně krvácejícího ze zad, kde se zdají být na tričku vidět průstřely. Podle Radio Free Europe / Radio Liberty není jasné, kdo snímek pořídil, ani jestli mrtvolu „hrál” sám Arkadij Babčenko. Spolu s kresleným portrétem údajného pachatele šlo o hlavní pilíř mediální operace ukrajinských úřadů, kterou i k Rusku mimořádně kritický The Guardian nazývá slovem „stunt,” tedy propagandistický kousek. Podle RFE/RL naturalistickou fotografii, jež řada sdělovacích prostředků odmítla publikovat, zveřejnil jako první na svém facebookovém profilu jistý Jevhen Lauer, ukrajinský reportér spojovaný s konzultanstkou firmou Trident Group, LLC registrovanou ve Spojených státech. Lauer tvrdí, že mu fotku poslal jeho zdroj z ukrajinských bezpečnostních složek.

Video, které uvolnili Ukrajinci světovým agenturám: zatčení údajného vraha.Video: Reuters

Podvržená fotografie oběti

Některá světová média upozorňují na to, že se otazníky nad pravostí snímku začaly vznášet prakticky okamžitě. Fotografie totiž měla ukazovat mrtvého muže, přitom podle ukrajinských vládních úřadů měl Babčenko zemřít až v sanitce cestou do nemocnice.

Ukrajinská strana označuje dvouměsíční operaci za velmi úspěšnou, protože prý jednak zabránila skutečné Babčenkově vraždě a odkryla prý napojení ruských zpravodajských služeb do příprav zločinu. Důkazy pro druhé uvedené tvrzení jsou ale zatím chybné, nebo prakticky žádné. Kyjevské bezpečnostní orgány zveřejnily velmi kvalitní záběry ze zatčení zavalitého muže středního věku, jenž měl být objednavatelem novinářovy likvidace. Muž, údajně ukrajinský státní příslušník, se bez odporu nechává přemoci na ulici skupinou neuniformovaných policistů, kteří ho následně naloží do přistavené dodávky.

Bylo nutné organizovat smrt?

Shaun Walker z deníku The Guardian se ptá, jestli bylo nezbytně nutné oznamovat Babčenkovu smrt, jestli organizátorům informačního podvůdku bývalo nestačilo označit novináře za těžce zraněného. Traumatizovat přátele a kolegy, kteří už zažili ve svém okolí skutečnou násilnou smrt žurnalistů, se zdá být příliš radikální. Walker také kritizuje příliš bombastického ducha samotné tiskové konference a celé „zmrtvýchvstání” Arkadije Babčenka. Každopádně metody moderní informační války napsaly novou, nečekanou kapitolu. Neměli bychom ale zapomínat na to, že Arkadij Babčenko skutečně uprchl z putinovského Ruska ve strachu o svůj život, a že plán na jeho likvidaci mohl být zatraceně pravý…

Reklama

Související témata:

Doporučované