Hlavní obsah

Kdo neplatí alimenty na studenta, přijde o řidičák. Pomůže tato novinka?

Duel: Pomůže novinka, která umožňuje exekutorům zabavit řidičák, když rodič neplatí alimenty na studující dospělé dítě?Video: Martina Spěváčková

 

Reklama

Neplatíte alimenty na studující dospělé dítě? Od října vám kvůli tomu může exekutor zabavit řidičák. Začala totiž platit nová pravidla. Zákonodárci se na změně shodli celkem hladce, zavádění do praxe ale budí emoce. Unie otců mluví o tom, že změna je šikanou, Asociace neúplných rodin si naopak novinku nemůže vynachválit.

Článek

Diskutovat budou Valentin Papazian z Unie otců a předseda Asociace neúplných rodin Petr Sýkora.

Exekuce na řidičák je účinná páka?

Exekuční řád dosud umožňoval exekutorovi pozastavit řidičské oprávnění dlužníkům, kteří neplatí výživné na nezletilé děti do 18 let. Zákonodárci ale schválili rozšíření této pravomoci i na neplatiče výživného na zletilé dítě do 26 let, pokud se „soustavně připravuje studiem na své budoucí povolání“. Změnu sepsala skupina poslanců, novelu podporovalo i Ministerstvo spravedlnosti. Autoři předlohy poukazují také na to, že hrozba zabavení řidičského průkazu je účinným nástrojem k úhradě dluhu na výživném.

Unie otců: Je to zcela šikanózní

Změnu ale ostře kritizuje Unie otců. Ta se obrátila i na prezidenta Miloše Zemana a žádala, aby návrh nepodepisoval. V dopise argumentovala zejména tím, že nová pravidla považuje za protiústavní a ponižující. „Je to šikanózní, aby jeden dospělý občan měl povinnost živit jiného dospělého občana. Výživné by mělo být stanoveno pouze do zletilosti dítěte. Když už může potomek souložit a podle zákona i volit nebo později být volen, je trestně zodpovědný, plnoletý, svéprávný, může se též sám živit,“ argumentuje Unie otců. Změna začala platit na začátku října.

Reklama

Doporučované