Hlavní obsah

Kdo povede unijní diplomacii? Nástupce Mogheriniové má být profesor a bývalý předseda EP

Foto: Profimedia.cz

Josep Borrell Fontelles.

Reklama

Kdo je Josep Borrell, muž kterého lídři členských zemí EU navrhli na post šéfa unijní diplomacie? Syn pekaře, zběhlý politik a zkušený akademik. Zároveň ale i mistr kontroverzních výroků.

Článek

V druhé polovině července proběhne hlasování o tom, zda do čela Evropské komise poprvé v historii usedne žena, konkrétně německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. Druhý post k obsazení bude pozice šéfa unijní diplomacie. Tam se prezidenti a premiéři zemí Evropské unie dohodli na nominaci bývalého předsedy Evropského parlamentu Josepa Borrella Fontellese ze Španělska.

Ten svou politickou kariéru začal v roce 1975, kdy se připojil ke Španělské socialistické dělnické straně. Ve volbách o čtyři roky později pak byl zvolen do zastupitelstva města Majadahonda. V té době také řídil finanční oddělení provinčního vládního orgánu. Mezi lety 1991 a 1996 byl ministr veřejných prací a životního prostředí, později pracoval také na ministerstvu financí. Tam mimo jiné nominoval dva úředníky, kteří byli v roce 1999 vyšetřování kvůli možným podvodům.

Ačkoliv Borrell obviněn nebyl, rozhodl se odstoupit, aby nepoškodil preference strany v nadcházejících volbách. V roce 2001 pak byl zvolen jako zástupce španělského parlamentu v Konventu o budoucnosti Evropy.

V roce 2004 premiér José Luis Rodríguez Zapatero navrhl, aby Borrell vedl socialistickou kandidátku do evropských voleb v témže roce. Ty nakonec Borell vyhrál a v parlamentu se připojil k socialistické frakci. V tom samém roce byl hned v prvním kole zvolen do funkce předsedy Evropského parlamentu.

Ten vedl až do roku 2007. V minulém roce byl vybrán na post ministra zahraničních věcí, po svém opětovném zvolení v evropských volbách však z pozice odstoupil po dohodě s premiérem Pedrem Sanchézem.

Zkušený politik je také odborník na kontroverzní výroky. V loňském roce například na univerzitě v Madridu řekl, že Spojené státy nemají historii a že prakticky jediné, co udělaly, bylo, že zabily pár indiánů. V květnu se zase obořil na moderátora televize Deutsche Welle, že o tématu moc neví, že není u výslechu a že pokud moderátor nezačne pokládat správné otázky, interview ukončí. To po několika minutách skutečně udělal s prohlášením, že rozhovor je zaujatý a že v něm již nechce pokračovat. Vrátil se až poté, co jej přesvědčili jeho poradci. Emoce vzbudil i svými výroky, že Rusko je starý nepřítel Španělska, nebo že severské státy nemají zkušenosti s válčením. Druhý výrok poté mírnil slovy, že myslel pouze Švédsko.

Borrell se narodil v roce 1947 do rodiny pekaře. V Madridu vystudoval letecké inženýrství, má magisterský titul z operační analýzy ze Stanfordu a z ekonomie energetiky z French Institute of Petroleum, profesorský titul z ekonomického oboru má již z rodného Španělska.

Borrell je rozvedený, v současné době žije se svou druhou ženou, bývalou španělskou ministryní životního prostředí Cristinou Narbonovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované