Hlavní obsah

Kdo si v roce 2017 nosil domů nejvyšší výplatu? Šéfy největších firem ještě jedna profese překonala

Kdo bral nejvíc v roce 2017.Video: Aleš Černý, Seznam Zprávy

 

Reklama

Největší mzdu brali letečtí dispečeři, na druhém místě jsou top manažeři. Údaje vycházejí ze statistiky pro Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

Ať už loňskou mzdovou a platovou statistiku očistíte od ředitelských míst, nebo je v ní necháte, vítěz je vždy stejný. A není to manažerský nebo ředitelský post. Profese statistiky označovaná jako „nejvyšší představitelé velkých firem a institucí“ skončila se střední (mediánovou) mzdou 162 tisíc korun měsíčně na druhém místě.

Na samotném vrcholu je čtyři sta zaměstnanců Řízení letového provozu ČR, tedy leteckých dispečerů. Ti loni brali střední mzdu ještě o třicet tisíc korun měsíčně vyšší než top manažeři.

Údaje vycházejí z čerstvé podrobné statistiky společnosti Trexima pro Ministerstvo práce a sociálních věcí (zveřejněna v Informačním systému o průměrném výdělku).

Kromě ředitelů se na předních pozicích žebříčků středních mezd vyskytují i lékaři. Konkrétně primáři, chirurgové a internisté. Zajímavé je, že se jedná o lékaře ve státních nemocnicích. Ti v soukromých zařízeních berou znatelně méně.

Pokud bychom neporovnávali mediány (střední mzdy), ale to, kolik berou zaměstnanci v takzvaném devátém decilu (tedy desetina těsně pod samotným vrcholem), vypadala by statistika jinak. I když i tady by se prosadili letoví dispečeři. Jinak by ale zbylá místa obsadili top ředitelé.

A zatímco v předešlých žebříčcích byli zaměstnanci státní (platové) a soukromé (mzdové) sféry zastoupeni přibližně rovnoměrně, v tomto přehledu nejbohatších najdete jen zástupce mzdové sféry.

Jak vypadá žebříček top deseti profesí, kolik přesně nejoceňovanější zaměstnanci berou a jak to hodnotí samotní zástupci lékařů a dispečerů, najdete ve videu v úvodu článku.

Reklama

Doporučované