Hlavní obsah

Kdo uteče, zaplatí. Koronavirová logika vládců ruské KHL

Foto: Profimedia.cz

Vedení KHL soutěž přerušilo do 10. dubna, poté ale plánuje pokračovat.

Reklama

Hokejové soutěže v Evropě se zrušily, v Rusku ale plánují pokračovat. Zahraniční hráči ale dál hrát nechtějí a plánují odcestovat domů. Vedení soutěže jim za to hrozí pokutami.

Článek

Hokejové dění se na celé planetě zastavilo, někde se dokonce až do podzimu pravidelný ligový kolotoč úplně zrušil. Drtivému tlaku nebezpečného koronaviru se nevyhnuly česká Tipsport Extraliga, švýcarská National League, německá DEL a rakouská Ebel Liga. Všechny zmíněné soutěže musely být kvůli obavě o zdraví zrušeny. Sezónu zatím jen přerušila kanadsko-americká NHL a právě ruská KHL.

Rusko dlouhou dobu vyhlašovalo, že se jich záležitost ohledně pandemie koronaviru vůbec netýká, a to i přesto, že mají společné hranice s Čínou. Dle poskytnutých informací z ruské strany má země jen dvě stovky nakažených. Toto tvrzení ale popírají i někteří představitelé Ruské federace. Podle informací přímo z Moskvy začíná naopak počet nakažených prudce narůstat.

Vedení ruské hokejové soutěže koronaviru dlouho odolávalo a o jakémkoliv zrušení či přerušení soutěže nechtělo ani slyšet. Situace se nakonec natolik vyostřila, až byly nuceny reagovat samotné kluby. Konkrétně se proti vedení KHL postavil finský Jokerit Helsinky a kazašský Barys Nur-Sultan, dříve Barys Astana.

Oba celky v soutěži nechtěly a hlavně nemohly pokračovat a z probíhajícího play-off navzdory postupu do dalšího kola samy odstoupily. Finsko i Kazachstán totiž uzavřely své hranice, a týmy tak nemohly vyrazit na pokračování play-off. Hráčům Jokeritu by navíc v případě cesty do Ruska neplatilo zdravotní pojištění, což klub rozhodně nemohl riskovat.

Vedení Kontinentální hokejové ligy oba týmy vyloučilo ze soutěže a k překvapení všech rozhodlo, že se bude hrát dál. Poslední kolo osmifinále play-off mezi Spartakem a Dynamem Moskva se odehrálo bez diváků a čtvrtfinálové série Jokeritu a Barysu byly kontumovány ve prospěch pokračujícího Novosibirsku, respektive Petrohradu. „V současné chvíli nevidím důvod anulovat celou soutěž, kvůli odstoupení dvou týmů. Hráči ostatních šesti klubů prošli celou základní částí a prvním kolem play-off. Za tuto situaci rozhodně nemohou a my je za to nebudeme trestat,“ vysvětlil pohled vedení KHL její prezident Alexei Morozov.

Jenže právě pokračování soutěže by byl, zdá se, pro většinu hráčů trest. V zákulisí se začaly objevovat zprávy, že cizinci hrající v Rusku chtějí zemi bezpodmínečně opustit a na dohrání ročníku rozhodně nemají ani pomyšlení. Vedení nejvyšší ruské soutěže tak ligu až do 10. dubna pozastavilo, zároveň ale jedním dechem dodalo, že všichni hráči mají platnou smlouvu až do 30. dubna a musí se jí řídit.

Do konce dubna mají platnou smlouvu i poslední čeští zástupci v play off, útočník moskevského Dynama Dmitrij Jaškin a forvard CSKA Moskva Jiří Sekáč. Pokud by se liga dohrála dle původního plánu, čeští hokejisté by se utkali ve čtvrtfinále proti sobě. Právě Jaškin ale neskrývá obavy z virové epidemie: „Chceme hrát hokej dále, ale nezáleží to na nás. Budeme respektovat, co se nakonec stane. Cizinci jsou samozřejmě nervózní, všichni mají obavy. Hranice států se zavírají, mnozí kluci mají ve své rodné zemi rodiny. Proto se každý obává,“ přiznal útočník Dynama.

Obavy z nemoci COVID-19 naopak absolutně nechápe trenér Dmitrije Jaškina Vladimir Krikunov. Ten v jednom z rozhovorů vynesl šokující výrok: „Mělo by se to normálně dohrát. Jokerit a Barys ať vyhodí z ligy. Můžeme hrát bezpečně před diváky, okolo koronaviru se dělá akorát velký rozruch,“ nechal se slyšet úspěšný trenér.

Liga má na vynesení konečného verdiktu čas. Pokud by se ale KHL rozhodla soutěž dohrát, může zahraniční hráče udržet v Rusku „umělým“ prodloužením kontraktu. Podobný krok totiž dovoluje nastavená legislativa soutěže. Hráči tak budou muset hrát i po 30. dubnu, kdy jim původně měla smlouva, a s ní povinnosti vůči svému klubu, končit. „Že hráči chtějí opustit zemi? To si musí vyřídit samotné kluby. V případě, že se tak ale stane, budeme společně s týmy jednat dle pravidel soutěže,“ sdělil Morozov.

KHL má tak tři týdny na vyřešení situace. V úvahu, dle vyjádření Morozova, připadá hned několik variant: „Uvidíme, jak se celá situace vyvine, může se stát, že Jokerit a Barys se do soutěže vrátí. V případě, že ne, ale uvažujeme o skupinovém turnaji, z něhož čtyři týmy postoupí do semifinále a dále by se hrálo vyřazovací metodou,“ přiblížil plány KHL její prezident. V případě, že se ale vedení soutěže neshodne na jednotném řešení, může se přerušení soutěže ještě prodloužit.

Reklama

Související témata:

Doporučované