Hlavní obsah

Sobotka chtěl odvolat Ťoka, zastavilo ho Babišovo veto

Sobotka chtěl Ťoka odvolat. Je to i Babišova odpovědnost, říká

 

Reklama

Premiér a ministr financí se setkali při bilanční schůzce, jde už ale o to, kdo s čím půjde do příštích voleb.

Článek

Ministr financí Andrej Babiš v žertu označuje premiéra Bohuslava Sobotku za svého šéfa. Ale jak to vlastně mezi nimi funguje ve vládě a hlavně: Jak rozdají za jedenáct měsíců karty voliči? Kdo z těchto dvou bude šéf?

Premiér Sobotka (ČSSD) končí bilanční schůzky se svými ministry a jako posledního v řadě přijal vicepremiéra Andreje Babiše (ANO).

Sobotka chtěl odvolat Ťoka

„Pochválil jsem Ministerstvo financí za start EET i za vznik Daňové kobry," řekl premiér. „Neshodli jsme se na hodnocení, jak funguje Ministerstvo dopravy," dodal.

Z premiérových slov vyplynulo, že by rád ministra dopravy Dana Ťoka vyměnil, ale šéf hnutí ANO tento krok vetoval. „Pan ministr nesouhlasil s personální výměnou," řekl Sobotka.

Pusťte si video: Také mám názory na ministry ČSSD, odráží Babiš Sobotkovu kritiku

Babiš Ťoka hájí tím, že velké problémy zdědil od svých předchůdců: Jmenoval konkrétně mýtný systém i dokončení dálnice D8. „Pan ministr Ťok mi slíbil, že dálnice na Drážďany bude zprovozněna v sobotu," řekl Babiš.

Sobotka požádal Babiše také o lepší čerpání dotací z evropských fondů.

Kdo z nich bude premiér?

Redakce Seznam Zprávy pro vás připravila rozhovory o tom, kdo z nich má větší šanci stát se po sněmovních volbách v příštím roce premiérem a jak může blížící se volební střet ovlivnit vztahy mezi oběma klíčovými politiky současnosti.

Pusťte si video: Sobotka je typ, kvůli kterému šel Babiš do politiky

Ve voličských preferencích ČSSD výrazně zaostává za ANO, Sobotka se proti Babišovi začal v poslední době výrazněji vymezovat. Naposledy o víkendu označil Babiše za neférového hráče, protože v politice využívá doping v podobě svých médií a firem. Širšímu vedení ČSSD také řekl, že sněmovní volby budou jen soubojem sociální demokracie s ANO.

Pusťte si video: Vyhraje politický marketing Babišovi volby?

Babiš nicméně nepředpokládal, že by o tom se Sobotkou při bilanční schůzce mluvil. „Pan premiér za stolem, za zavřenými dveřmi nikdy o tom nemluví. On dělá všechno pro média," řekl Babiš o víkendu.

Sobotkovým trumfem má být například návrat k progresivnímu zdanění firem, v poslední době víc a víc zasahuje do jednání o zvýšení mezd ve firmách. Babiš sází na lepší výběr daní (mimo jiné prostřednictvím EET).

Pusťte si video: Ekonomické sliby ČSSD vs. co slibuje Babiš

Reklama

Související témata:

Doporučované