Hlavní obsah

Kdo zaplatí čínské respirátory, které přivezlo vnitro? Kraje se vzpírají

Foto: vlada.cz

Tisková konference po jednání vlády 30. dubna.

Reklama

Podle některých hejtmanů padla ze strany Ústředního krizového štábu informace, že by kraje platily státu za ochranné pomůcky.

Článek

Ochranné pomůcky začalo Ministerstvo zdravotnictví nakupovat 11. března, posléze se ale do nákupu zapojilo i Ministerstvo vnitra, které v půlce března začalo dovážet ochranné pomůcky z Číny.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové nákup čínských ochranných pomůcek objednaných Ministerstvem vnitra stál zatím 6,6 miliardy korun. Ochranné pomůcky pak distribuují kraje. I proto se několikrát týdně koná videokonference Ústředního krizového štábu s hejtmany, kde se obvykle dojednává logistika a další distribuce ochranných pomůcek.

Tématem některých videokonferencí ale byla i otázka placení čínských dodávek, které objednalo Ministerstvo vnitra. „Padlo to od pana Jana Hamáčka v době, kdy ještě nebyl předsedou Ústředního krizového štábu. On řekl, že se budeme muset pobavit o tom, jak se to celé bude muset platit,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického se pak téma placení čínských dodávek kraji zmínilo třikrát. „Tento týden jednou a minulý týden už opakovaně. Jsme také informováni o tom, že to opakovaně řešil Ústřední krizový štáb, ale nechci nikoho jmenovat,“ řekl Seznam Zprávám Netolický. To, že se věc komunikovala, potvrdil Seznam Zprávám i bývalý šéf krizového štábu a náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.

„Krátce se o tom diskutovalo, nový vývoj ale nesleduji,“ napsal Prymula. Problém je ale podle něj ve stanovení cen, které by kraje případně musely platit.

Hejtmanům ale krizový štáb zatím neposlal žádné písemné oznámení. „Vláda je ráda, že v tuto chvíli má Česko nějaké ochranné pomůcky, a následně si začala všímat, že to stojí několik miliard. Bylo nám tedy sděleno, že se pak budeme bavit o té finanční stránce, takže to bylo takové obecné avízo,“ vysvětlil Netolický.

„Nebudeme platit za respirátory z Číny“

Podle Půty pak není možné, aby kraje platily za něco, co si neobjednaly. „V nouzovém stavu je to tak, že samosprávy plní úkoly, které dává stát, a z krizového zákona vyplývá, že ten, kdo si služby objednává a zadává, tak si je i platí,“ vysvětlil hejtman Libereckého kraje.

„Na repliku pana Hamáčka jsem proto na videokonferenci odvětil, že my rozhodně nebudeme platit za respirátory z Číny, které jsme si ani neobjednali,“ doplnil.

Ministr vnitra Seznam Zprávám zatím neodpověděl na otázku, jak byla hejtmanům tato informace podána.

Netolický pak uvedl, že materiály nechodí krajům podle jejich objednávek. „Oni nám často posílají i věci, které nepotřebujeme, a některé věci, jež potřebujeme, tam nejsou,“ dodal pardubický hejtman. Jako příklad pak uvedl dezinfekci, kterou si kraj kupuje sám. Pokud by vláda chtěla po krajích, aby za rozdané pomůcky platily, mohla by vzniknout řada soudních sporů.

Hejtman Zlínského kraje ale uvedl, že se jednalo pouze o chvilkovou úvahu členů krizového štábu. „Tyto otázky se sem tam řeknou, ale zatím to nějaká vážná debata nebyla,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Podle hejtmanky Jihočeského kraje Ivany Stráské se pak řešilo, že dodávky jsou zatím pro kraje zdarma. „Pokud stát rozdává prostředky, které my následně jako kraje rozdáváme dál a nikomu je neprodáváme, tak doufám, že se stát hodlá postarat o všechny občany. Nedávalo by smysl, aby kraje za ochranné pomůcky platily,“ vysvětlila Seznam Zprávám Stráská.

Reklama

Doporučované