Hlavní obsah

Virus zasáhl už všechny okresy. Podívejte se, kde postupuje rychleji

Foto: Seznam Zprávy

Interaktivní mapa nákazy podle okresů níže v článku.

Reklama

Nákaza koronavirem se rozšířila po celé republice. Stále jsou však oblasti s jednotkami případů v celém okrese. Nárůst mohlo způsobit i důkladnější testování.

Článek

Epidemie nového typu koronaviru už zasáhla všechny okresy republiky.

I Pelhřimovsko, které do tohoto týdne odolávalo a neevidovalo dlouho žádného člověka s nákazou, v pátek oznámilo první pozitivní případ.

V dalších okresech pak rostou počty pozitivně testovaných lidí s tím, jak přibývá případů v celé republice.

Například na Domažlicku a na Litoměřicku toto číslo vyrostlo za necelý týden o více než 80 případů.

Stále je však poměrně vysoký počet okresů s jednociferným počtem nakažených.

Na Jesenicku nebo na Rokycansku jsou pouze dva lidé s pozitivními testy, Českolipsko má potvrzených případů pět.

Důležitější než celkový počet případů je však sledovat poměr mezi počtem testů a jejich pozitivními výsledky. Ten ukazuje, že potvrzených případů přibývá, zároveň se však více testuje a poměr tak zůstává vesměs stejný, spíš přibývá negativních testů.

Dlouhodobě se také daří snižovat číslo R, které prakticky ukazuje rychlost šíření nemoci. Každodenní nárůst případů se tak sice může zdát hrozivý, křivka ukazující vývoj v čase však neroste exponenciálně.

Pokud se někde nevyskytnou nečekaná epicentra, jako se stalo například v polovině měsíce na Olomoucku, situace by se mohla i dál uklidňovat. A s tím i postupný návrat do života podobného před vypuknutím pandemie.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy to uvedl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. „Po Velikonocích bychom rádi otevřeli řadu menších provozoven. A tím se vrátili ekonomicky do nějakého nechci říct normálu, ale do situace, kdy lidé budou moci normálně pracovat. Což není jen problém ekonomický, ale také psychologický,“ řekl v rozhovoru epidemiolog.

A co je podle něj potřeba udělat, aby se opatření omezující pohyb venku a další součásti běžných životů mohla začít zvedat? „Vydržet ta přísná opatření. My máme signály, že to ne vždy lidé dodržují, ale prosím vydržme to,“ uvedl epidemiolog. Podobně optimistický je i premiér Andrej Babiš, ten by rád začal restrikce uvolňovat již před Velikonocemi.

Naopak ministr vnitra Jan Hamáček přehnaný optimismus klidní. „Jsem opatrný, když slyším, že bychom to měli začít uvolňovat, nejsme tak daleko. Čeká nás ještě pár těžkých dnů, možná týdnů. Nechystáme zásadní změny, musíme být trpěliví,“ řekl v sobotu po schůzce s prezidentem.

Reklama

Doporučované