Hlavní obsah

Kdy je nejvýhodnější vzít si dovolenou v roce 2020

Foto: Profimedia.cz

Začínají 20. léta 21. století.

Reklama

Symetrické číslo, dva pátky třináctého i olympiáda. Co přinese rok 2020?

Článek

Slovní spojení „20. léta“ zavání charlestonem, pokládanou vlnou, první republikou, dýmem stoupajícím od špičky v ruce Adiny Mandlové… A teď jsou tu znovu. S novým rokem totiž začínají dvacátá léta 21. století.

Podle křesťanů to bude rok Bible, podle OSN rok zdraví rostlin a podle čínského kalendáře to bude rok kovové Krysy. To prý znamená, že to bude období naplněné překotnými změnami, spoustou událostí a bude se dařit činorodým lidem.

Tomu odpovídá i „nabídka“ klíčových událostí roku. Ovšem z hlediska osobního kalendáře jsou možná nejdůležitější triky, jak si zajistit co nejdelší dovolenou za co nejméně dní. Neboli to, na jaké dny připadají české státní svátky.

Jako vždy Velký pátek a Velikonoční pondělí připadají na pátek a pondělí. Takže jeden prodloužený víkend je zajištěn.

Svátek práce a Den vítězství, tedy první a osmý květen, vycházejí v roce 2020 také na pátek. Takže v této kombinaci stačí osm vypsaných dní dovolené k pořízení si 14 dní volna.

Svátek Cyrila a Metoděje, tedy 5. červenec, vychází na neděli. Náplastí budiž tím pádem hned následující pondělní volno v den, kdy si připomínáme mistra Jana Husa. Volné pondělí přijde i po posledním zářijovém víkendu, když na něj vyšel Den české státnosti, tedy 28. září.

Říjnový Den vzniku samostatného československého státu připadne na středu. Studentský 17. listopad je ideální příležitostí vybrat si jeden den volna a udělat si skutečně prodloužený víkend, vychází totiž na úterý. Vánoce začnou ve čtvrtek, Nový rok zase v pátek.

Mimochodem rok 2020 je přestupný, takže v kalendáři je den navíc – konkrétně 29. únor. A to mimo jiné znamená, že jde o klíčový politický rok na světové scéně. Ve spojených státech se totiž bude na podzim volit prezident. Úřad bude obhajovat Donald Trump, který zvítězil v roce 2016. Volby se vždy konají první listopadové úterý, což vychází na 3. listopadu 2020.

V České republice nás také čeká rozhodování o politickém směřování. Na podzim proběhnou krajské volby a k nim tradičně přilepené senátní, v nichž se obměňuje třetina sboru zástupců v horní komoře parlamentu.

Po čtyřech letech se nejen sportovní fanoušci těší na letní olympijské hry. Pořádat je tentokrát bude Tokio, a to už podruhé – nejlepší sportovce světa přivítalo už v roce 1964. Do programu budou zařazeny čtyři nové sporty – karate, surfing, windsurfing a sportovní lezení. Vrátí se také baseball a softball.

Hry se budou konat na přelomu července a srpna a už teď se pořadatelé připravují na vysoké teploty, které v Tokiu tou dobou panují. V tropických vedrech budou samozřejmě soutěžit i čeští sportovci, své místo mají již nyní jisté například lezec Adam Ondra, střelkyně Barbora Šumová nebo jachtař Karel Lavický.

Fandit národnímu týmu letos mohou i nadšenci do fotbalu, ve dvanácti evropských městech se totiž bude hrát Euro 2020. A stejně jako každý rok od roku 1996 se na něm představí i česká reprezentace.

Ochuzeni nebudou ani fanoušci zimních sportů. Každoroční květnové mistrovství světa v ledním hokeji se v roce 2020 přesune do Švýcarska, kde se nejlepší týmy světa utkají ve městech Curych a Lausanne. Češi pod vedením Miloše Říhy vstoupí do turnaje zápasem proti silnému soupeři, hned v prvním kole skupiny A je čekají Švédové.

Výjimečnou událostí je pak exhibice Expo 2020 v Dubaji. Tato mezinárodní výstava kultury a průmyslu se koná každých pět let a příští rok je poprvé v historii hostitelem jedna z arabských zemí. Začíná 20. října 2020 a trvá až do 10. dubna 2021. Téma výstavy se vždy musí týkat celého lidstva, a tak si Dubaj zvolila téma „Connecting Minds, Creating the Future“.

Stejně jako v roce 2019, i v roce 2020 nás opět čekají dva pátky třináctého, a to v březnu a listopadu.

Reklama

Doporučované