Hlavní obsah

Váháte, kam příští rok na dovolenou? Tady je žebříček deseti zemí, které stojí za návštěvu

Toto je žebříček vybraných destinací.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Jestli vás děsí nadcházející zima, raději se podívejte na destinace, které doporučuje server Lonely Planet pro dovolenou v roce 2020.

Článek

Na vrcholu těch nejzajímavějších zemí stojí, podle serveru Lonely Planet, království Bhútán, které leží mezi Indií a Čínou v himalájských horách.

Země je zajímavá hned z několika pohledů. Bhútán, který žije v demokratickém systému teprve 10 let, se například rozhodl, že místo bohatství obyvatel bude měřit jejich štěstí – a to prostřednictvím indexu „hrubého národního štěstí“, který má ukázat kvalitu lidského života. Využívá k tomu obecnější ukazatele, než jsou třeba k vypočítání hrubého domácího produktu.

Mezi další zajímavosti, které byste měli vědět, než odcestujete do této země, je záliba ve vysazování stromů.

V bhútánské ústavě je totiž uvedeno, že lesy musí zabírat minimálně 60 % půdy. Proto nebylo v roce 2016 velkým překvapením, když obyvatelé vysázeli přesně 108 stromků jako připomínku narození jejich prince.

Ještě rok předtím se navíc království zapsalo do Guinnessovy knihy rekordů poté, co vysadilo během jedné hodiny 50 tisíc stromků.

Mezi další vybrané destinace se z evropských zemí dostalo do žebříčku například Nizozemsko, Severní Makedonie a na druhém místě se umístila také Anglie.

Dále uspěla také Aruba. Ostrov v Karibském moři, který tvoří jednu z autonomních zemí Nizozemského království. Ten se může pyšnit jednou ze zvláštností. Jediným ročním obdobím – na tomto písečném ostrově je jednoduše celoročně slunečno a teplo.

Za zmínku jistě stojí také Maroko a Uruguay, které server zařadil na desáté a deváté místo žebříčku.

Právě Uruguay se v různých žebříčcích a indexech pravidelně ukazuje jako země, která má v celé Latinské Americe nejkvalitnější demokracii, nejvyšší míru bezpečnosti, nejnižší úroveň korupce, největší svobodu tisku a nejmohutnější střední třídu. Mezi zeměmi Jižní Ameriky má navíc Uruguay druhý nejvyšší hrubý domácí produkt na hlavu. Někdy bývá tato země označována za „nejevropštější“ z jihoamerických zemí. Nejspíš to bude také proto, že 87,7 % Uruguayců uvádí, že má evropský původ.

Reklama

Související témata:

Doporučované