Hlavní obsah

Kdy se vrátíme k „normálnímu“ životu? Opozice představila tři scénáře

Foto: ČTK

Zleva předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda ODS Petr Fiala a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka vystoupili na tiskové konferenci předsedů koalice SPOLU

Reklama

Opozice představila svůj recept na postupné otevírání Česka. Vše je podmíněno rychlostí testování a očkování.

Článek

Poslanci takzvaného AntiCovid týmu, který tvoří opoziční TOP 09, KDU-ČSL a ODS, představili plán návratu do normálního života. Je inspirovaný praxí v zahraničí –⁠ ve Velké Británii, Izraeli či Německu. Konkrétní parametry konzultovali s epidemiology a dalšími odborníky. Plán nabídli k využití vládě.

Dokument počítá se třemi scénáři: když to půjde dobře, když to půjde hůř a třetí scénář nazvali „vládní fiasko“. Scénář je rozepsaný od 29. března až do 2. srpna a zahrnuje režim znovuotevírání školství, maloobchodu, služeb a restaurací.

Optimistický scénář počítá s tím, že už od 29. března by Česko nemuselo být v nouzovém stavu, ale pouze ve stavu pandemické pohotovosti a bez omezení volného pohybu osob. Ke konci března by měly otevřít vybrané maloobchody a služby a do škol by se měly vrátit děti z 1., 2. a 9. tříd základních škol a také závěrečné ročníky středních škol a celé mateřské školy. U restaurací plán stále počítá s výdejními okénky.

Foto: AntiCovid tým

„Když to půjde dobře.“

Děti na základních a středních školách by se do školy měly naplno vrátit až od 31. května. K relativnímu normálu by se Česko podle tohoto scénáře mělo vrátit od 21. června, kdy jsou pro maloobchod, služby a restaurace navržena jen „režimová opatření“.

Když to půjde hůř

Méně optimistický scénář by ještě od 29. března počítal s omezením volného pohybu na kraje, u rekreace na okresy. Děti by se začaly postupně do školy vracet až 19. dubna, naplno pak až týden před prázdninami. Pouze s režimovými opatřeními pro obchody, služby a restaurace tento scénář počítá až od poloviny července.

Foto: AntiCovid tým

„Když to půjde hůř.“

Všechny obchody až od 21. června

Nejhorší scénář opozice nazvala vládním fiaskem a ten by s nouzovým stavem počítal i po 19. dubnu, stejně tak s určitým omezením volného pohybu. Spuštění celého sortimentu maloobchodu a služeb s omezením na 15 metrů čtverečních za zákazníka by „vládní fiasko“ počítalo až od 21. června. Do té doby by mohly fungovat pouze vybrané maloobchody a služby. Restaurace by s určitými režimovými opatřeními mohly naplno otevřít až v srpnu.

„Všechny funkční varianty jsou podmíněné trasováním, testováním a očkováním,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Foto: AntiCovid tým

„Vládní fiasko.“

Kdy nastane Den D?

Opoziční AntiCovid tým nyní dokončuje tvorbu parametrů, podle nichž by se se scénářem dalo pracovat. „Oslovili jsme Rastislava Maďara, Mariana Hajdúcha, odborníky sdružené v iniciativě Sníh a další. Naším cílem je v příštím týdnu představit první parametrizaci, v dalším týdnu pak tu finální,“ uvedl člen týmu, poslanec a lékař Vlastimil Válek (TOP 09).

Plán zohledňuje hodnotu čísla R, počty pozitivně testovaných, regionalitu, ale i proočkovanost populace. Takzvanou parametizaci chtějí postupně dotvářet. „Kolik nás má být naočkovaných, abychom mohli sundat respirátory? To je ten den D, ke kterému se chceme dostat. A vláda nejen že neví, za jakých podmínek den D nastane, ale není ani ochotna přemýšlet o tom, jak ho parametrizovat. Odmítá se o tom bavit a dokonce řekla, že to není vůbec důležité. Předpokládám, že tyto parametry budeme týden po týdnu představovat už v lepších parametrech a lepších datech,“ uvedl Válek.

Reklama

Doporučované