Hlavní obsah

Kdy skončí zlaté časy v práci? Letos to nebude

Rozhovor s ekonomem ČSOB Petrem Dufkem o nezaměstnanosti v Česku.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Kdo nejvíc těží ze současné prosperity a kdy skončí? Řečí čísel o éře, v níž je zaměstnanec král.

Článek

V žádné jiné zemi Evropské unie není takový hlad po spolupracovnících jako v České republice. A poznat to je nejen z nejnovějších údajů, které v pondělí zveřejnily úřady práce, ale také z nedávných statistik o stoupajících mzdách nebo tržbách v obchodech, které rostou ještě rychleji.

Česko zažívá časy nebývalé prosperity, z níž těží zejména zaměstnanci.

Práci nyní hledá necelých 205 tisíc lidí, ale volných míst se nabízí o 150 tisíc víc. Nejvíc podle očekávání v Praze, regionu, který už se podle měřitelných ekonomických veličin stal velkoměstem západních standardů. Platy v průměru nad 40 tisíc korun měsíčně, nezaměstnanost extrémně nízká (2 procenta), každý sedmý cizinec, životní náklady dvojnásobné oproti krajům u hranic.

„Není to deviace české ekonomiky, je to tím, že se ekonomice daří, dlouhodobě se rozvíjí, potřebuje stále více pracovních sil. Pokud hledat nějakou chybu, tak u firem, které jsou opatrné v investicích. Místo toho, aby investovaly do robotizace a automatizace, tak potřebují stále více lidí,“ dodává Dufek.

Firmám – nejen pražským – chybí kvalifikovaní řemeslníci, IT experti, ale především dělnické profese. Na 90 procent neobsazených pozic, do nichž hledají zaměstnavatelé nového člověka, nemusíte mít ani maturitu. A vezmou vás. U tří čtvrtin volných míst firmy uvádějí, že by přijaly i zahraniční pracovníky, protože Češi už dělnické práce prostě dělat nechtějí a nebudou za žádné peníze.

Jde o dělníky na stavbu budov, montážníky, uklízeče a pomocníky v hotelech, řidiče nákladních aut, obsluhu vysokozdvižných vozíků, skladníky, svářeče, kuchaře.

Firmy rozmazlují zaměstnance jak mohou. Aby nové lidi získaly, musí sahat firmy hlouběji do svých rozpočtů, například pro benefity. Sick days, tedy krátkodobé volno, dává každá pátá firma, přes 50 procent společností pak svým lidem nad rámec dovolené poskytuje tři dny volna během roku.

Anketa

Jaké stravenky dostáváte v zaměstnání?
Žádné
39,5 %
V hodnotě do 50 korun
4 %
V hodnotě 50 - 90 korun
26,3 %
V hodnotě nad 90 korun
30,2 %
Celkem hlasovalo 45948 čtenářů.

Analytici předpokládají, že nezaměstnanost ještě může klesnout. Pokračovat totiž budou sezónní práce a ochlazení ekonomiky, které už pociťuje Německo, do Česka stále nedorazilo naplno. „Extrém, který tu teď je, tady ještě nějakou dobu přetrvá, je ale vlastně pozitivní. Protože nedostatek lidí tlačí na růst mezd a vyšší mzdové náklady budou firmy časem tlačit k větším investicím do automatizace a robotizace,“ doplňuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Příští rok může být jiný. Ekonomických rizik v okolí číhá víc a jejich seznam je dlouhý: celní válka, brexit a Německo patří k nejčastěji zmiňovaným. Až exportně orientovaným českých firmám začnou ubývat zakázky, jejich poptávka po zaměstnancích logicky klesne – a možná si začnou vybírat.

Reklama

Související témata:

Doporučované