Hlavní obsah

Kdyby Putin mohl, už by dávno Lenina pohřbil

Rusové nemají na Lenina jednoznačný názor, ale řekl bych, že má teď v Rusku mnohem horší pověst než Stalin, říká historik a novinář Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov.

 

Reklama

„Do 10 let Lenin v moskevském mauzoleu ležet nebude,” předpovídá historik Jaroslav Šimov.

Článek

Bez oficiálních ceremonií si Rusko připomnělo sto let od události, která určovala vývoj této země téměř celé minulé století. Velká říjnová socialistická revoluce tam už není považována za důvod k oslavám. A co lidé v zemích bývalého Sovětského svazu teď vůbec vědí třeba o tehdejším vůdci bolševiků Vladimiru Iljiči Leninovi?

„Když jsem studovala na univerzitě, tak jsem četla Leninovy knihy. Byla jsem okouzlená jeho intelektem a talentem, jak byla jeho mysl otevřená a jak byl prozíravý,” říká žena na moskevské ulici.

„Nevím, co si mám o něm myslet. Byl to moudrý člověk, ale udělal mnoho chyb. Ale pořád je součástí naší historie,” říká muž z Petrohradu. „Byl to nemocný člověk. Neměl to v hlavě v pořádku,” odpovídá další.

„Rusové nemají na Lenina jednoznačný názor, ale řekl bych, že má teď v Rusku mnohem horší pověst než Stalin,” říká historik a novinář Rádia Svobodná Evropa Jaroslav Šimov. „Například Vladimir Putin už relativně dávno inklinuje spíše k předbolševické historii Ruska. S nadsázkou by se dalo říct, že na sobě nosí carský mundúr,” tvrdí Šimov.

„Kdyby Putin mohl, tak by Lenin byl už pohřben v zemi,” dodává Šimov a předpovídá, že do 10 let Lenin v moskevském mauzoleu už ležet nebude.

Nemocný muž, nebo moudrý člověk? Co si Rusové myslí o Leninovi.

Reklama

Doporučované