Hlavní obsah

Když ANO s menšinovou vládou neuspěje, brali bychom další pokus, říká šéf ODS Fiala

Duel: Co důležitého zaznělo mezi Radkem Vondráčkem z ANO a Petrem Fialou z ODS?

 

Reklama

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš dál hledá adepty do své menšinové vlády. Pokračují také jednání politiků všech stran a hnutí o rozdělení sil v Poslanecké sněmovně.

Článek

Předseda ODS Petr Fiala v Duelu Seznam Zpráv řekl, že by se jeho strana nezdráhala vzít na sebe odpovědnost, kdyby dostala další pokus k sestavení vlády. Kandidát hnutí ANO na předsedu Sněmovny Radek Vondráček si ale myslí, že k tomu nedojde.

Občanští demokraté v týdnu spojili síly s TOP 09, Starosty a lidovci a vytvořili Demokratický blok. Teď ladí noty, jak postupovat behěm ustavující schůze Sněmovny. Požadují dvě místa ve vedení dolní komory a předsedy sedmi výborů. Petr Fiala se zároveň vzdal kandidatury na předsedu Sněmovny.

Hnutí ANO kritizuje za to, že se málo snaží sestavit vládu opřenou o dostatečnou podporu.

„Teď je na řadě Andrej Babiš, který má možnost sestavit většinovou vládu, kdyby o ní s někým jednal a kdyby nabízel nějaké ústupky, což se zjevně neděje,“ řekl v Duelu Fiala.

V případě, že by jeho strana dostala pokus sestavit kabinet, prý by se ho nezřekla. „Pokud by taková situace nastala, tak se budeme snažit získat nějakou podporu pro rozumnou vládu,” dodal předseda ODS.

Radek Vondráček z hnutí ANO tvrdí, že se Andrej Babiš i celý jeho vyjednávací tým snaží sestavit kabinet a na další pokusy vůbec nemusí dojít. „Nechte nás jednat a uvidíte, že výsledek bude,” hájil pozici ANO v Duelu Vondráček.

Podle něj navíc strany něco jiného řikají na jednání za zavřenými dveřmi a něco jiného deklarují před televizními kamerami. „Já v posledním týdnu žiju v mírně schizofrenní situaci, protože něco zazní u jednacího stolu a já se pak z televize dozvídám úplně jiné výstupy,” zhodnotil jednání Vondráček.

Večerní zprávy: První Babišova dohoda ve Sněmovně. Posty získají strany, které podpoří jeho ANO.

Reklama

Doporučované