Hlavní obsah

Covid jako černá labuť. Kdo trefil předpověď, co se stane v roce 2020?

Zhruba před rokem jsme se ptali byznysmenů, ředitelů či šéfa ČNB, co čekají od roku 2020.Video: Anita Plasová

 

Reklama

Rok 2020 teprve začínal a Seznam Zprávy se zástupců byznysu ptaly, co čekají, že se stane v příštích dvanácti měsících. Samozřejmě: netrefil se téměř nikdo – ale tehdejší odpovědi ukazují, jak zásadně nám covid změnil priority.

Článek

Pustit ze záznamu předpovědi, co se stane v roce 2020, může vypadat samozřejmě jako nejapný žert. Ale nechceme si z nikoho utahovat. O tom, co covid dokáže, na přelomu prosince a ledna před rokem neměl nikdo ani tušení. Otázka, která visela ve vzduchu, zněla jinak: zda nebývalá prosperita, kterou Češi a české firmy zažívali, bude pokračovat.

Covid všechno postavil na hlavu – včetně prognóz, jaký bude rok 2020 v byznysu. Jak se nám bude dařit, zda budeme mít práci a kolik si vyděláme.

Přesto má cenu si předpovědi úspěšných pustit znovu – ukazují totiž, jak hluboko zasáhl koronavirus náš život a přemýšlení o něm.

„Doufáme, že nepřijde krize. Pokud krize přijde, tak to samozřejmě ovlivní chování zákazníka. Ale myslím, že budeme pokračovat jako doposud. V to i doufáme,“ říkal před rokem Hans-Jörg Bauer, jednatel české pobočky Globusu. Ukázal se jako vizionář, protože krize opravdu přišla. Ale ani on nemohl tušit, jak hluboká bude a že zažije měsíce, v nichž vláda bude určovat otevírací dobu obchodů.

Modelka, podnikatelka a „developerka“ Tereza Maxová se vlastně také trefila: tím, že hlavní v roce 2020 bude zdraví. Její přání ale příliš nevyšlo. „Doufám, že to bude zdravý rok. Určitě pro moji rodinu. Protože bez zdraví člověk nemůže nic,“ předvídala v pořadu Ženský byznys koncem roku 2019 Maxová.

A Josef Kotrba, šéf společnosti Deloitte, vyhlížel černou labuť, na niž se nedá připravit, ale která vždy může přijít. „Očekává se, že Česko poroste o něco pomaleji než loni, ale ne nijak výrazně. To všechno platí, pokud nás nepřekvapí nějaká neočekávaná událost, tzv. černá labuť, ty jak známo nekejhají dopředu,“ věštil Kotrba a jeho proroctví z pořadu Špičky byznysu na začátku roku 2020 se naplnilo. Černější labuť už zřejmě přiletět nemohla.

Abychom byli poctiví: také Seznam Zprávy se před rokem pokusily předvídat, co budou klíčová témata. A přestože se úkolu zhostila nadmíru fundovaná reportérka Zuzana Kubátová, její sázka na brexit a emisní regulace vyšla jen velmi málo. To hlavní, co devastovalo českou ekonomiku, byl covid.

Jestli vyšlo přání miliardáře Dalibora Dědka z roku 2019, si bude muset na sklonku roku odpovědět každý z nás, a někteří nově z home office: „Já bych hrozně rád očekával od roku 2020, že ti, kteří rádi pracují, budou mít ze svojí práce radost.“

Ať už je vaše očekávání od roku 2021 jakékoliv, přejeme vám za celou byznysovou redakci, ať se trefíte lépe než my a někteří naši hosté před rokem. Celá „proroctví“ si můžete pustit ve videu nad článkem.

Reklama

Doporučované