Hlavní obsah

Klíčový byznys partner Petra Kellnera reaguje na úmrtí nejbohatšího Čecha

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Petr Kellner.

Reklama

aktualizováno •

Byznysmeni a politici vyjadřují lítost nad zprávou o úmrtí nejbohatšího Čecha, podnikatele Petra Kellnera.

Článek

Úmrtí Petra Kellnera

- O nehodě, při které Petr Kellner zahynul, více v tomto textu

- Portrét Petra Kellnera najdete v tomto článku

- Grafika: byznysové dědictví po Petru Kellnerovi - zde

- Jak na úmrtí reagují trhy, čtěte zde

Odešel mi jeden z nejlepších přátel, reagoval na zprávu o úmrtí Kellnerův obchodní partner a devítiprocentní vlastník Home Creditu Jiří Šmejc.

„Je to tragédie, při které mi odešel jeden z nejlepších přátel a dlouholetý obchodní partner. V téhle chvíli k tomu neumím říct nic jiného, než že je mi to hrozně líto a že jsem v myšlenkách s Petrovou rodinou,“ uvedl Šmejc pro Seznam Zprávy.

Časopis Forbes řadí Šmejce na 13. příčku žebříčku nejbohatších Čechů. Předsedou představenstva Home Creditu se stal v roce 2012.

Zemřel Petr Kellner

Lékař, podnikatel a propagátor PCR testování Marián Hajdúch připomněl v kondolenci Kellnerovy investice do vědy a výzkumu.

„Petr Kellner byl mimo jiné jedním z prvních investorů do biomedicíny a biotechnologií v ČR. Založil společnost Sotio, stimuloval zájem řady dalších investorů o výsledky akademického výzkumu, čímž se zasloužil o rozvoj tohoto perspektivního odvětví. Upřímnou soustrast rodině. R.I.P.,“ napsal Hajdúch na Twitteru.

K úmrtí vlivného podnikatele se vyjádřily také špičky české politiky. Lítost vyjádřil premiér Andrej Babiš, místopředseda vlády Jan Hamáček a skrze mluvčího také prezident Miloš Zeman.

„Prezident republiky si velice vážil Petra Kellnera pro jeho podnikatelské úspěchy a nesmírně lituje jeho tragické smrti,“ uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Před rokem byl jedním z prvních podnikatelů, který pomáhal ČR v těžké situaci na začátku pandemie,“ uvedl na Facebooku Hamáček.

Soustrast vyjádřili také někteří opoziční politici. Předseda ODS Petr Fiala o Kellnerovi napsal, že to byl úspěšný podnikatel, který svým působením a svými aktivitami vždy zůstával spojen s Českou republikou.

Fialův stranický kolega Pavel Novotný, starosta pražských Řeporyjí, který ale nedávno oznámil záměr odejít po volbách z ODS, připomněl Kellnerova podporu kultury.

„Petr Kellner to u mě vždycky tak nějak vyhrával takovou vlastně maličkostí - vytrvalou finanční podporou Divadla Járy Cimrmana, věděl, že se hodí více, než by se mohlo zdát. A to mi stačilo. Fakt. Velmi schopnej chlap to byl. Upřímnou soustrast rodině a blízkým,“ napsal starosta.

Na úmrtí reagoval i lidovecký poslance Marek Výborný. „Sám vím, jak je život zde na zemi křehký a pomíjivý. R.I.P. Petr Kellner a upřímnou soustrast a hodně síly všem nejbližším,“ napsal Výborný. Sám přišel před rokem a půl o manželku, která náhle zemřela kvůli skryté srdeční vadě. Kvůli péči o tři děti se tehdy rozhodl skončit ve funkci předsedy KSU-ČSL.

Český miliardář a podnikatel Petr Kellner v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Důvod nehody, při níž zahynulo pět lidí, vyšetřuje tamní policie. Mezi oběťmi leteckého neštěstí byl podle policie kromě Kellnera i další Čech, padesátiletý Benjamin Larochaix.

Reklama

Doporučované