Hlavní obsah

Po Kellnerově úmrtí klesají na pražské burze akcie O2 a Monety

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Akcie společností O2 a Moneta reagují na tragické oznámení o úmrtí Petra Kellnera. O2 patří do impéria PPF, o spojení s Monetou skupina PPF jedná.

Článek

Úmrtí Petra Kellnera

- O nehodě, při které Petr Kellner zahynul, více v tomto textu

- Portrét Petra Kellnera najdete v tomto článku

- Grafika: byznysové dědictví po Petru Kellnerovi - zde

- Reakce byznysmenů a politiků - zde

- Reakce zahraničí v tomto textu

Na pražské burze klesají ráno výrazně akcie operátora O2 a Monety Money Bank. Stalo se tak po oznámení, že v sobotu zemřel při nehodě vrtulníku miliardář Petr Kellner, majitel investiční skupiny PPF. Společnost O2 patří do portfolia PPF, v Monetě by měla PPF získat zhruba čtvrtinový podíl. Cenné papíry Monety kolem 9:30 na pražském trhu ztrácely více než tři procenta, O2 odepisovalo přes procento. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

PPF koupila většinový podíl v O2 od španělské společnosti Telefónica na začátku roku 2014. Letos v lednu se pak PPF vrátila k plánu spojení s Monetou Money Bank, po vypořádání transakce by PPF měla vlastnit přes 28 procent akcií banky. Moneta obdržela podruhé návrh na zahájení jednání o sjednocení s Air Bank, Home Creditem a tentokrát i se značkou Zonky.

Zemřel Petr Kellner

Spojením Monety a Air Bank může vzniknout podle počtu klientů třetí největší banka na českém trhu po České spořitelně a ČSOB. Představenstvo Monety dospělo jednomyslně k závěru, že návrh PPF na odkoupení části akcií Monety je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů. PPF spustila proces k případnému sjednocení Air Bank, českého a slovenského Home Creditu a Monety Money Bank už na podzim 2018, transakce ale byla nakonec zrušena.

Nejbohatší Čech Petr Kellner zemřel při nehodě vrtulníku v aljašských horách. Informaci zahraničních médií o tragickém úmrtí šestapadesátiletého podnikatele ČTK potvrdila mluvčí investiční skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Důvody nehody, při níž zahynulo pět lidí, jsou předmětem vyšetřování.

Podle aljašské policie je mezi oběťmi leteckého neštěstí kromě Kellnera padesátiletý Benjamin Larochaix. Kromě nich zemřeli také dva z místních průvodců a pilot vrtulníku, jeden člověk přežil a je ve vážném stavu v nemocnici.

Reklama

Doporučované