Hlavní obsah

Zemřel Petr Kellner

Foto: výroční zpráva PPF; Seznam Zprávy

Petr Kellner.

Reklama

aktualizováno •

Při nehodě vrtulníku na Aljašce zahynul nejbohatší Čech Petr Kellner. Informace agentury AP a deníku The New York Times potvrdila mluvčí Kellnerovy skupiny PPF.

Článek

Úmrtí Petra Kellnera

- Portrét Petra Kellnera najdete v tomto článku

- Grafika: byznysové dědictví po Petru Kellnerovi - zde

- Reakce byznysmenů a politiků - zde

- Jak na úmrtí reagují trhy, čtěte zde

- Reakce zahraničí v tomto textu

Agentura AP uvedla, že při sobotní nehodě vrtulníku na Aljašce zahynulo pět lidí včetně pilota. Jedna osoba přežila. Podle aljašské policie je mezi oběťmi i Petr Kellner (56), nejbohatší Čech. K nehodě došlo při výletu na takzvaný heliskiing, kdy vrtulník vyveze lyžaře na kopec, který pak sjíždějí.

Informaci později potvrdila agentuře ČTK i mluvčí skupiny PPF Jitka Tkadlecová. Pohřeb se podle ní bude konat v úzkém rodinném kruhu. Mluvčí zároveň požádala, aby všichni respektovali soukromí Kellnerovy rodiny.

„Zatímco jeho pracovní život byl plně ve znamení neuvěřitelné pracovitosti a kreativnosti, jeho soukromý život patřil jeho rodině a dětem. Pohřeb proto proběhne v úzkém rodinném kruhu. Prosíme všechny, zejména média, aby v tuto těžkou chvíli respektovali soukromí rodiny pana Petra Kellnera,“ uvedla Tkadlecová.

Vrtulník Eurocopter AS350 havaroval zatím z neznámých příčin asi 80 kilometrů východně od města Anchorage v sobotu v půl sedmé večer místního času. Když se vrtulník nevrátil z výletu v předpokládaný čas, začalo pátrání.

Záchranáři se na místo havárie v oblasti ledovce Knik dostali o několik hodin později. Na místě našli pět obětí a jednoho přeživšího, kterého převezli do nemocnice. Kromě Petra Kellnera podle policie zahynul i další Čech Benjamin Larochaix (50), dva průvodci z hotelu Tordrillo Mountain Lodge, kde byl Kellner ubytován, a pilot vrtulníku.

Havárii vrtulníku na Aljašce přežil podle informací Deníku N fotograf a bývalý mistr České republiky ve snowboardingu David Horváth (48). Horváth miliardáře Petra Kellnera často fotil, stejně jako jeho dceru Annu, která závodí na koních.

Provozovatelé hotelu jsou podle deníku The New York Times v šoku. „Je to zničující pro nás, naši komunitu a rodiny zemřelých. Za 17 let podnikání se nám nic podobného nestalo,“ uvedli provozovatelé. Podle nich byli Kellner a Larochaix častými hosty. Agentura AP uvádí, že oba průvodci, kteří také zahynuli, patřili mezi velmi zkušené.

Příčiny havárie zatím nejsou jasné, na místě vyšetřuje Národní rada pro bezpečnost dopravy (NTSB).

Jaké impérium vybudoval Petr Kellner:

Petr Kellner byl nejbohatším Čechem, podle časopisu Forbes disponoval jměním v hodnotě téměř 300 miliard korun. Byl majoritním vlastníkem finanční skupiny PPF. Ta mimo jiné vlastní banku Air Bank, poskytovatele půjček Home Credit či televizi Nova.

Kellner začal podnikat po sametové revoluci, v roce 1991 byl spoluzakladatelem investiční společnosti PPF (První privatizační fond). Tu založil spolu s Milanem Maděryčem a Milanem Vinklerem. Vstupenkou mezi první byznysovou ligu se pro Kellnera stala privatizace České pojišťovny v roce 1996.

Byl podruhé ženatý a měl čtyři děti. Jedním z nich je úspěšná česká parkurová jezdkyně Anna Kellnerová.

Reklama

Související témata:

Doporučované