Hlavní obsah

Kladenská huť Poldi byla napodruhé vydražena za 251 milionů korun

Huť Poldi.

Reklama

Kdo je vydražitelem, nechtěl jeho zástupce novinářům říci. Uvedl pouze, že nový vlastník bude chtít obnovit výrobu.

Článek

Zkrachovalá kladenská huť Poldi byla na druhý pokus vydražena za 251 milionů korun. Vyvolávací cena byla 160 milionů korun, hodnota podniku je podle znalce o 20 milionů vyšší.

Video: Jak to dnes vypadá v kdysi slavné ocelárně

Reportáž z ocelárny Poldi.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Kdo je vydražitelem, nechtěl jeho zástupce novinářům říct. Uvedl pouze, že nový vlastník bude chtít obnovit výrobu.

„My se zatím nebudeme vyjadřovat, ale zveřejníme to,“ řekl na dotaz, kdo by měl ocelárnu získat. Vydražitel musí za firmy Poldi a Poldi Trade zaplatit do 30 dnů, tedy do 27. července.

První dražba, která se konala v dubnu, byla zmařena. Vydražitel, společnost Compagnia del mediterraneo Steel, měl zaplatit 261 milionů korun. Ve stanoveném termínu tak ale neučinil. V dnešní opakované dražbě svedli podobně jako v dubnu napínavý souboj dva zájemci. Kromě vítěze ještě neúspěšný uchazeč z první dražby, zástupce firmy Opimo Trade se sídlem ve Velké Polomi. Naopak Compagnia del mediterraneo Steel se podruhé do dražby zapojit nemohla.

Video: Jak se dražila ocel poprvé

Huť Poldi vydražena. Ale poté nezaplacena.Video: Hanuš Hanslík, Seznam Zprávy

Minimální příhoz ve druhé dražbě byl půl milionu, který účastníci až na výjimky nepřekračovali.

„Celá částka dosažená vydražením půjde insolvenčnímu správci a potažmo věřitelům. My si z toho nenecháme nic, protože se uspokojíme z části dražební jistoty z první dražby,“ řekl ČTK licitátor Josef Machů. Překvapilo ho, že se podnik prodává v takzvané kamenné dražbě, podle něj to v posledních letech není obvyklé. „Klasická kamenná dražba ustupuje a 95 procent dražeb jsou dražby elektronické,“ dodal.

Podnik, který je částí někdejšího rozsáhlého koncernu, je od loňského prosince v konkurzu a zaměstnanci dostali výpovědi. Podle obchodního rejstříku společnost Poldi dosud patří skupině Rucarto Limited zapsané na Kypru.

Reklama

Související témata:

Doporučované